Categoria: Institucions sanitàries

La Conselleria de Salut i l'IB-Salut organitzen activitats per donar visibilitat al col·lectiu d'Infermeria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 12 de maig, coincidint amb l'aniversari del naixement de Florence Nightingale, pionera de la infermeria professional, es commemora el Dia Internacional de la Infermeria, i per aquest motiu la Conselleria de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears han organitzat, durant tota la setmana, un conjunt d'activitats que tenen com a finalitat fer visible, tant en els hospitals com en el carrer, el treball que du a terme aquest col·lectiu de professionals. Les activitats tendran lloc a Mallorca, Menorca i Eivissa.

Envelat informatiu dilluns, dimarts i dimecres

Així, dilluns, dimarts i dimecres, des de les 17.00 fins a les 20.00 hores, la Conselleria instal·larà un envelat informatiu a la plaça de la Porta Pintada de Palma, en el qual professionals del sector de la infermeria oferiran informació sobre les tasques que desenvolupen habitualment i donaran consells a la població sobre temes diversos.

Dilluns, dia 9, la consellera de Salut, Patricia Gómez, visitarà l'envelat, en el qual aquest dia participaran especialistes de la Unitat de Seguretat del Pacient d'Eivissa, que donaran consells per evitar caigudes o per evitar errades a l'hora de prendre la medicació. També hi haurà membres del Grup d'Assessorament d'Úlceres per Pressió, que són lesions habituals en gent gran que ha de passar molt de temps asseguda o ajaguda, bé a casa o bé en els centres sanitaris o residències. Així mateix, aquest dia hi intervindran responsables d'infermeria de la Direcció General de Salut Pública per informar sobre vida activa i les rutes saludables dels centres de salut.

Dimarts, dia 10, infermeres de la Gerència d'Atenció Primària donaran consells sobre estils de vida saludable, prevenció del consum de tabac i altres drogues, alimentació i vida activa, maneig de situacions estressants i prevenció de malalties de transmissió sexual. Com a complement d'aquests consells es donaran fullets i preservatius. Així mateix, es faran proves de medició de monòxid de carboni i índex de massa corporal.

Dimecres, dia 11, el 061 farà tasques de reanimació i donarà consells sobre com s'ha de fer una telefonada en cas d'emergència.

Gala commemorativa de la Gerència d'Atenció Primària, dia 9

Dilluns dia 9, de 18.00 a 20.00 hores, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i l'Associació Balear d'Infermeria Familiar i Comunitària organitzaran una gala sota el lema "Les infermeres d'Atenció Primària, una força per al canvi". La celebració, que tendrà lloc a la sala d'actes de la Fundació ONCE, en el carrer de Manacor, servirà per presentar el cartell de la cartera de serveis d'Atenció Primària i per reconèixer la tasca del col·lectiu. La consellera de Salut participarà a la cloenda de la gala.

Dia Internacional de la Infermeria, dia 12

Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, els hospitals de les Illes Balears han organitzat jornades específiques:

  • A Mallorca, l'Hospital Universitari Son Espases organitzarà, des de les 10.00 a les 14.15 hores, la jornada "Els infermers: una força per al canvi", que se centrarà en aspectes com ara la modificació del model assistencial per donar resposta a la cronicitat, la humanització de les cures i la comunicació i seguretat del pacient. La consellera de Salut, Patricia Gómez, inaugurarà aquest acte. L'Hospital Son Llàtzer ha programat una jornada de portes obertes.
  • A Menorca, l'Hospital Mateu Orfila durà a terme, des de les 9.00 a les 18.45 hores, la II Jornada d'Investigació en Infermeria, en la qual es tractaran temes molt diversos relacionats amb la innovació i la pràctica diària i s'hi lliurarà el premi del I Concurs de projectes d'innovació d'infermeria.
  • A Eivissa, l'Hospital Can Misses ha programat, entre les 11.00 i les 15.00 hores, la jornada "Pacients i infermera; compartint experiències d'humanització", en la qual es parlarà, entre d'altres temes, sobre la humanització de la UCI, el mètode cangur o l'Escola de Salut.

D'altra banda, el mateix dia 12, a les 19.30 hores, a Can Campaner, Gómez assistirà a la conferència que pronunciarà l'infermer Enrique Castro-Sánchez amb el títol "Èxits i fracassos en intervencions d'ús prudent d'antimicrobians i control d'infeccions associades a les cures". Durant l'acte, organitzat pel Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, aquesta entitat firmarà un conveni amb la Reial Acadèmia de Medicina de Balears per instaurar el premi anual d'infermeria.

Certamen del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, dia 13

Divendres dia 13, a les 18.00 hores, la consellera Gómez participarà en el certamen del COIBA a Ses Cases de Sa Font Seca (Palmanyola), durant el qual es lliuraran les insígnies d'or i d'argent del Col·legi. Aquest acte també tendrà lloc a Eivissa, en el qual també es lliuraran les insígnies d'or i d'argent, Angélica Miguélez Chamorro, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, farà una conferència titulada "L'abordatge de la cronicitat, una oportunitat per a la professió infermera".

[Font: Conselleria de Salut. 09/05/2016]

[Fotos: Conselleria de Salut]