Categoria: Institucions sanitàries

L'IB-Salut i la Unión Balear de Entidades Sanitarias subscriuen un protocol per optimitzar l'ús dels recursos d'emergències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, han assistit a l'acte de signatura del Protocol per a la integració dels recursos sanitaris d'urgències extrahospitalaris privats externs, que han duit a terme el director general del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut), Juli Fuster, i la presidenta d'Unión Balear de Entidades Sanitarias (UBES), Carme Planas. A l'acte han assistit representants de l'Administració, d'UBES i de les empreses privades que subscriuen el Protocol (Grupo Quirón, Grupo Juaneda, Hospital de Llevant i Policlínica del Rosario). L'adscripció a aquest protocol per part dels serveis d'emergències privats és voluntària i no suposa cap cost econòmic per a cap de les parts.

Aquest Protocol s’emmarca dins l'Acord per desenvolupar la coordinació de la integració i l'activació dels recursos d'emergències sanitaris públics i privats que han signat prèviament el director general del Servei de Salut i el director general d'Emergències i Interior, Pere Perelló, i que s'aplicarà conjuntament amb els professionals del SAMU 061 i de l'112.

El Protocol subscrit amb UBES té la finalitat d'optimitzar l'ús dels recursos públics i privats destinats a cobrir les emergències sanitàries, integrant-los en una mateixa xarxa per coordinar-los més bé i suposa una fita històrica, ja que permetrà regular l'activitat i millorar la gestió dels recursos davant qualsevol situació d'urgència.

Gestió dels recursos

Des del Centre Coordinador d'Urgències Mèdiques del 061 s'activaran i es coordinaran tots els equips i les unitats mòbils d'emergències sanitàries, tant els privats com els públics, cosa que permetrà una resposta més bona i més ràpida per atendre demandes urgents. L'activació dels recursos es farà sempre seguint el criteri del metge regulador del Centre Coordinador del 061, que determinarà el tipus de recurs més adequat segons la disponibilitat, el nivell assistencial requerit (suport vital bàsic o avançat) i la proximitat del recurs al lloc de la urgència.

La Gerència d'Atenció d'Urgències 061 establirà un sistema de geolocalització de tots els recursos per mitjà del GPS. Conjuntament amb els responsables dels recursos d'emergència sanitària privats, la Gerència d'Atenció d'Urgències 061 també establirà les àrees d'ubicació i d'espera de les unitats (zonificació) i coordinarà els processos rotatius.

Per una altra banda, la Gerència d'Atenció d'Urgències 061 s'encarregarà d'acreditar tots els vehicles que s'incorporin a la xarxa pública, que han de complir requisits específics i disposar dels professionals requerits per a cada tipus d'ambulància amb la finalitat de garantir la qualitat del servei.

Unitats mòbils d'emergència

El 061 disposa actualment de 43 vehicles per atendre urgències sanitàries.

  • Mallorca: 19 ambulàncies de suport vital bàsic (SVB) i 8 de suport vital avançat (SVA)
  • Menorca: 4 ambulàncies de SVB i 2 de SVA
  • Eivissa: 5 ambulàncies de SVB i 3 de SVA
  • Formentera: 1 ambulància de SVB i 1 de SVA

Amb el Protocol actual, el Centre Coordinador d'Urgències Mèdiques incorporarà els professionals i els equips de les 15 unitats de què disposen els centres sanitaris i les empreses de transport urgent representades per UBES.

[Font: Conselleria de Salut. 09/08/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*12/08/2016 - Emergències i IB-Salut signen un acord per desenvolupar la coordinació de la integració i l'activació dels recursos sanitaris externs.