Categoria: Qualitat

Espanya superarà aquest any els 250.000 donants gràcies al nou Pla Nacional de Medul·la

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 17 de setembre es va celebrar el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical, una iniciativa de l'Associació Mundial de Registres de Donants de Medul·la Òssia (WMDA, en anglès).

El seu objectiu és recordar als ciutadans de tot el món la importància de la donació de medul·la, i també la necessitat d'informar-se adequadament abans de prendre una decisió que pot salvar vides.

L'Associació Mundial de Registres de Donants de Medul·la Òssia se suma d'aquesta forma al Registre Internacional de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical. Actualment més de 28 milions de persones a tot el món són ja donants de medul·la. En aquesta xifra cal afegir a més de 650.000 de donants de cordons de Sang de Cordó Umbilical.

A Espanya, el Pla Nacional de Medul·la es va iniciar el 2013 i ha comptat amb el suport econòmic del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Actualment existeixen més de 230.000 donants de Medul·la Òssia i al voltant de 60.000 cordons emmagatzemats en bancs públics, el que representa prop del 10 % de totes les reserves mundials de Sang de Cordó Umbilical. En el temps transcorregut des que es va iniciar el 2016, la donació de medul·la creix a un ritme de 120 nous donants diaris. Aquest any superarà els 250.000 donants.

La leucèmia aguda, el limfoma i el mieloma múltiple són les malalties més importants per ser beneficiàries d'un trasplantament de medul·la. Al nostre país, cada any prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i gairebé 2.000 de mieloma múltiple.

L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), la Fundació Internacional Josep Carreras, les societats científiques, juntament amb les associacions de pacients i la resta d'integrants d'aquest Pla feliciten els ciutadans espanyols per aquest assoliment i els animen a informar-se sobre la importància d'aquest tipus de donació i a seguir donant medul·la òssia i sang de cordó umbilical. Així mateix, recorden que aquestes donacions es regeixen per la solidaritat internacional.

L'ONT enumera els requisits fonamentals per ser donant de medul·la:

  • Tenir entre 18 i 55 anys.
  • Estar sa.
  • No és possible donar medul·la per a un pacient concret.
  • S'adquireix un compromís per a tota la vida.

L'ONT ha realitzat un vídeo amb informació sobre la donació i el transplatament de medul·la òssia.

[Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 16/09/2016 ]

[Foto: Fundació Internacional Josep Carreras / Donació de mèdul·la òssia / CC BY­ND 2.0 ]

[Vídeo: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat]

Notícies relacionades a Infosalut
*03/08/2016 - Espanya supera ja els 230.000 donants de medul·la en els sis primers mesos de 2016.