Categoria: Qualitat

Pla de contingència davant l'augment de la pressió assistencial als serveis d'urgències hospitalàries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha posat en marxa el Pla de contingència davant l'augment de la pressió assistencial als serveis d'urgències dels hospitals públics de les Illes Balears. Aquest Pla preveu un seguit d'accions, com ara l'obertura d'espais assistencials hospitalaris, l'increment del nombre de llits dels serveis d'urgències, la contractació de professionals, la derivació a centres concertats, la millora en el control i el seguiment dels pacients crònics o la conscienciació de la població sobre l'ús correcte del servei d'urgències amb la potenciació de l'ús de l'atenció primària i el 061 Salut Respon.

El darrer control de la xarxa sentinella evidencia que les Illes Balears es troben en un nivell epidèmic mitjà, amb 63,9 casos de grip per cada 100.000 habitants. De forma cíclica, durant els mesos d'hivern habitualment es produeix una davallada de les temperatures i un consegüent augment de la pressió assistencial en els serveis d'urgències dels hospitals. Aquest increment sol coincidir amb períodes festius i també amb la prolongació de l'estada mitjana per l'ingrés de pacients crònics. Aquests factors afecten tots els centres hospitalaris i, per tant, es fa necessari tenir una visió global i anticipada, amb la integració d'hospitals, atenció primària i dispositius d'atenció urgent a l'hora d'activar el Pla de contingència.

El Servei de Salut ha posat en marxa un seguit d'accions en les àrees dels serveis d'urgències i en l'àmbit hospitalari. També es troben vigents un seguit de convenis amb altres centres de la xarxa hospitalària pública o centres concertats. Aquestes són les diferents línies d'actuació:

En els serveis d'urgències

  • Ampliació de l'espai assistencial destinat a les urgències: l'Hospital de Manacor ha ampliat en 8 llits d'observació el Servei d'Urgències; l'Hospital Son Llàtzer va disposar 16 llits de cures el passat mes de novembre; pel que fa a l'Hospital Universitari Son Espases, es van habilitar 8 llits a finals de desembre i n'hi ha 8 més preparats per obrir en qualsevol moment.

  • Reforç dels recursos humans en els serveis d'urgències durant aquest període: l'Hospital Universitari Son Espases ha contractat 8 infermeres i 8 auxiliars d'infermeria; l'Hospital Son Llàtzer ha contractat 5 infermeres, 5 auxiliars i 2 zeladors; mentre que a l'Hospital de Manacor s'ha reforçat el Servei d'Urgències amb 1 metge, 2 infermeres i 2 auxiliars d'infermeria.

Accions en l'àmbit intrahospitalari

  • Ampliació transitòria del nombre de llits assistencials: l'Hospital Son Llàtzer té disponibles, a partir del mes de gener, 24 llits que ja estan oberts (amb la contractació del personal necessari) i altres 12 de preparats per obrir en qualsevol moment.

  • Seguiment proactiu de pacients de llarga estada: l'Hospital Comarcal d'Inca té la Unitat de Valoració Sociosanitària (UVASS), un treballador social i la infermera gestora de casos.

  • Activació de la consulta de medicina interna d'alta resolució: l'activació d'aquesta consulta a l'Hospital Comarcal d'Inca està destinada a pacients crònics complexos que procedeixen d'Atenció Primària o d'urgències.

  • Gestió d'altes des de la planta d'hospitalització amb una valoració a primera hora del matí dels pacients ingressats per tal d'agilitzar les altes.

  • Procediment d'ingrés immediat de pacients quirúrgics amb l'ingrés el mateix dia en què està programada la intervenció, de manera que disminueix el temps de preingrés.

  • Seguiment intern de pacients crònics complexos i crònics avançats per disminuir la taxa de reingressos.

  • Activació de l'hospitalització a domicili a l'àrea de l'Hospital Universitari Son Espases.

Convenis amb altres centres

  • El Servei de Salut disposa de llits als dos hospitals sense ànim de lucre que formen part de la xarxa hospitalària pública: Creu Roja (44 llits) i Sant Joan de Déu (200 llits). També disposa de 90 llits a la Policlínica Miramar.

  • L'Hospital Universitari Son Espases disposa de tots els llits de l'Hospital General (100) i de l'Hospital Verge de la Salut (25), l'Hospital de Manacor té el suport de l'Hospital de Llevant, i l'Hospital d'Inca compta amb el de l'Hospital de Muro. D'altra banda, l'Hospital Son Llàtzer disposa dels llits de l'Hospital Joan March (106).

  • A més, el Servei de Salut disposa, com ha estat sempre, amb el suport de la xarxa hospitalària privada.

Així mateix, es convocaran uns comitès de seguiment del Pla de contingència per part del Servei de Salut amb contacte diari amb els hospitals, atenció primària i el SAMU-061. A més, cada matí es reuneixen a cada hospital el coordinador de l'àrea de crítics, el cap del Servei de Medicina Interna, el cap del Servei d'Urgències, el cap del Servei d'Admissió, el coordinador quirúrgic, la direcció d'infermeria, la direcció mèdica i la gerència per avaluar la situació de les urgències i comunicar-ne el resultat al Servei de Salut. També es poden fer les avaluacions i els ajustaments que siguin necessaris en funció de com evolucioni la demanda en els serveis d'urgències.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 10/01/2017]

[Foto: Son Llàtzer]