Categoria: Institucions sanitàries

Canàries s’interessa sobre la gestió pública de les ambulàncies urgents a Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una delegació del Govern canari encapçalada per la consellera de Sanitat, Teresa Cruz Oval, es va reunir amb la consellera de Salut i Consum balear, Patricia Gómez, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i altres membres del departament, per conèixer de primera mà la gestió de les ambulàncies urgents. 

El Govern Balear va assumir directament la gestió el mes d’abril de 2018, després d’anys de gestió privada, gràcies a la creació de l’entitat pública empresarial Gestió Sanitària Illes Balears -GSAIB-. Aquesta comunitat ha estat pionera en recuperar la gestió pública d’aquest servei i el Govern canari se n’ha interessat.

La Conselleria de Salut va fer un balanç molt positiu de la internalització del servei de transport sanitari terrestre urgent així com de l’atenció telefònica d’urgències. En el primer any de gestió s’han atès 616.383 telefonades i s’han gestionat 155.683 incidents. Les unitats de suport vital avançat han dut a terme 15.779 intervencions i les de suport vital bàsic n’han efectuat 77.655.

A més, aquest procés ha permès que devers 300 treballadors hagin pogut estabilitzar la seva situació laboral. S’han creat noves categories professionals en el Servei de Salut i s’han millorat els torns de guàrdia per als Tècnics d’Emergències Sanitària –TES- i per operadors, una demanda històrica del col·lectiu.

També s’ha pogut renovar i ampliar la flota, que ja compta amb 67 vehicles gràcies a la recent incorporació de 6 noves unitats de reserva, la qual cosa ha permès obtenir una ràtio de 0,5 / 1 unitats de reserva per cada unitat operativa. També s’ha adquirit una unitat de suport avançat pediàtrica, la primera que hi haurà a les Illes Balears i que estarà operativa de manera imminent. La flota es completa amb 8 vehicles 4x4 (2 per cada illa) que faciliten l’atenció urgent en zones de difícil accés. A més, s’ha renovat l’equipament interior de les unitats i millorat la logística. Tot això es tradueix en més i millors mitjans assistencials i, per tant, en major seguretat clínica per als pacients.

A la reunió que van mantenir a la seu de la Conselleria de Salut van participar per part de les Canàries, a més de la consellera, el secretari general tècnic, Tomàs Morales; la directora general del Servei Canari de Salut, Blanca Méndez i el director general de Recursos Humans, Francisco Manuel Artiles.

Per part de les Illes Balears van participar, a més de la consellera de Salut i del director general de Servei de Salut, el director de Gestió i Pressupostos del Servei de Salut, Manuel Palomino; la directora de l’Àrea de Coordinació Administrativa del Servei de Salut, Mar Rosselló, i el director de l’Àrea Operativa del GSAIB, Miguel Navarro.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 04/10/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]