Categories: Qualitat, Formació continuada

Anàlisi de l’estat actual de la situació de la seguretat del pacient a Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca (GAP) va analitzar l’estat actual de la situació de la seguretat del pacient a les Illes Balears, en el marc de la Jornada de Seguretat del Pacient d’Atenció Primària de Mallorca, que es va celebrar el passat dia 22 de novembre i a la qual van acudir prop de 150 professionals de la salut.

Objectius de la jornada:

  • Difusió de l’estat actual del Pla Estratègic de Seguretat del Pacient 2019-2023 ENLA i crear un espai d’anàlisi i debat d’algunes de les qüestions més importants que afecten la seguretat del pacient.
  • Valoraciór dels avenços que s’han fet a la nostra comunitat i establir noves fites en la millora de la cultura de la seguretat del pacient.

Experts en la matèria de les Illes Balears i d’altres comunitats autònomes van parlar sobre els sistemes de notificació d’esdeveniments de seguretat del pacient, els errors de medicació en la pràctica clínica, la comunicació amb el pacient davant un error de seguretat o les fórmules per evitar actuacions innecessàries

És important recordar que a principis d’enguany es va presentar el pla citat, que s’ha convertit en una estratègia prioritària per a Atenció Primària de Mallorca. El concepte de seguretat del pacient sorgeix de l’acceptació que els professionals es poden equivocar i que és necessari aprendre dels errors i establir mecanismes perquè no es tornin a produir. Situacions com receptar antibiòtics en infeccions víriques o que es produeixin confusions a l’hora de prendre la medicació quan es tracta de pacients amb més d’una malaltia crònica i polimedicats poden ser corregides amb una bona gestió de riscs. Es tracta de reduir el risc fins a un mínim acceptable.

Tot i que la pràctica sanitària en atenció primària és raonablement segura (amb una freqüència baixa d’incidents, la majoria dels quals són lleus) està demostrat que els que finalment es produeixen són evitables en un 70 % dels casos si es treballa en la millora de la seguretat del pacient i en la gestió de riscs (per exemple, una situació en la qual es prescriu penicil·lina a un pacient al·lèrgic es podria evitar si el sistema de recepta electrònica avisa el prescriptor que aquesta medicació és incompatible amb el pacient).

Un altre dels avenços més importants que s’ha fet enguany en matèria de seguretat del pacient ha estat la posada en marxa del sistema Not-i-fic, un sistema d’aprenentatge desenvolupat pel servei d’informàtica de l’Hospital Universitari Son Espases que facilita prevenir incidents que produeixen un dany involuntari al pacient. Not-i-fic recull els riscs de tots els processos assistencials, tant hospitalaris com de l’àmbit de l’atenció primària, i para especialment esment en els processos de continuïtat assistencial. Tot això ha estat possible gràcies a la coordinació i col·laboració entre les dues comissions de seguretat del pacient que hi ha en ambdós nivells assistencials. La notificació d’incidents que els equips d’atenció primària introdueixen a Not-i-Fic es gestiona directament des de la GAP.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/11/2019]

[Foto: Infosalut / Dona caminant per la Plaça Espanya / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades