Categories: Qualitat, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Presentació del «Model de gestió de les festes locals», sobre el consum d’alcohol

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Plataforma per a un Oci de Qualitat de les Illes Balears va presentar el dia 27 de novembre, l’esborrany del «Model de gestió de festes locals», document de bones pràctiques per prevenir el consum de alcohol i per promocionar un oci saludable, el qual ha de servir de guia als municipis a l’hora d’organitzar les festes populars.

El document ha estat elaborat per tècnics de l’àmbit municipal, de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials i de la Direcció General de Salut Pública i Participació, de la Conselleria de Salut i Consum

Així ho van explicat els responsables que formen part d’aquest òrgan, reunits en el segon Ple de l’any, en el qual van participar una vintena de representants de les administracions públiques, la societat civil i la indústria de l’oci, i que va estar presidit per la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez.

L’objectiu estratègic del document és protegir els menors d’edat en els seus municipis, actuant davant el consum d’alcohol a les festes populars i en els espais públics, i implicar la ciutadania i a les entitats en tot el procés. Per això, s’ha proposat una metodologia participativa que preveu tant la transferència d’informació significativa com la motivació de la col·laboració en els diferents estadis.

El «Model de gestió de festes locals» inclou accions concretes per garantir el compliment de la legislació en matèria de dispensació, promoció i venda de begudes alcohòliques a menors; per reduir-ne el risc; per limitar la promoció i comercialització de l’alcohol, i, finalment, mesures ambientals per a la gestió d’espais i d’horaris, i de condicions de control i seguretat. El document planteja dur a terme tot aquest seguit d’accions en tres etapes: abans, durant i després de les festes populars.

Així, per començar, proposa disposar d’una ordenança municipal ─que ja es va consensuar en el marc de la plataforma─ i fer-la complir; vetlar per una concessió rigorosa dels permisos per a la realització d’espectacles de concurrència massiva i per a la col·locació d’estands i casetes en festes patronals i esdeveniments festius, i assegurar que els dispensadors d’alcohol estan en condicions de complir una dispensació responsable. També es planteja elaborar una estratègia de formació per a la dispensació responsable d'alcohol que arribi al major nombre d’empresaris i entitats responsables de vendre’l.

Així mateix, s’ha de vigilar que la publicitat compleix les limitacions vigents i s’ha de controlar l’ús d’imatges sexistes i que promouen conductes nocives. També s’ha d’afavorir la presència d’informació dissuasiva i de cartells de les campanyes pròpies del municipi. Finalment, també es proposa promocionar la participació en activitats diürnes.

Durant les festes, s’ha de garantir la coordinació per vigilar el compliment de la normativa i també facilitar espais i activitats que responguin a la sensibilitat plural i a les demandes dels menors de 12 a 18 anys.

També es proposa regular l’exposició de les begudes alcohòliques en establiments com ara botigues de barri i supermercats, i facilitar i abaratir l’accés a l’aigua i a les begudes saludables.

Igualment, es planteja la participació d’una xarxa de voluntaris que vetlin i supervisin que la festa es du a terme en condicions; fer visibles les normes en els punts de venda d’alcohol; fer visibles missatges amb valors proactius de les festes, destacant-ne el vessant ètic i els objectius lúdics; prestar atenció a les persones embriagades o conflictives incorporant estratègies per prevenir altres riscs associats, i aconseguir la incorporació d’agents de l’autoritat aliens al municipi que els facilitin actuacions neutrals en el compliment de les ordenances.

Una vegada la festa ha acabat, el document proposa documentar les incidències i analitzar els fets nocius, relacionant els fets amb el context i les circumstàncies de les persones afectades, així com continuar treballant en iniciatives preventives.

Treball en xarxa

La Plataforma per a un Oci de Qualitat té per objectiu principal prevenir, mitjançant el treball en xarxa, tant el consum d’alcohol en menors d’edat com les circumstàncies que el fan possible. Fa anys que la plataforma treballa perquè els joves gaudeixin d’un oci saludable i, especialment, per erradicar entre els menors el model d’oci lligat al consum d’alcohol.

Així, l’entitat defensa que per invertir aquesta tendència perjudicial per als menors d’edat és necessari que tota la societat assumeixi la seva part de responsabilitat, i destaca que, gràcies a la feina de tothom, els darrers anys han augmentat els esforços per evitar aquest consum, especialment durant les festes populars.

Aquesta plataforma està integrada pel Consell d’Estudiants de la UIB y els Consells Insulars,  entre d’altres institucions.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 27/11/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]