Categoria: Qualitat

El programa "Consulta Jove" s'amplia a tots els instituts d'Eivissa i Formentera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El mes passat es va realitzar una jornada al  Centre de Salut (CS) Sant Antoni de Portmany,  relacionada amb «Consulta Jove», un programa de promoció i educació per a la salut de la Conselleria de Salut i Consum, implantat a les Pitiüses en el curs 2017-2018.

La jornada es va realitzar amb el personal d’infermeria que es farà càrrec de les consultes per a joves a cada centre d’educació secundària i amb els professors referents de cada institut.

Aquest programa el coordina el subdirector d’infermeria, Jean-Philippe Baena, conjuntament amb el Centre d’Estudi i Prevenció de Conductes Addictives (CEPCA), que dirigeix Belén Alvite.

A més de Jean Philippe Baena i Belén Alvite, en la sessió de treball van participar els infermers Onofre Sáez i Carmen Cuadra, pioners en l’atenció a adolescents i joves a «Consulta Jove».

El programa està emmarcat en la col·laboració entre els centres o instituts d’educació secundària i el seu centre de salut de referència. L’objectiu és treballar coordinadament els temes de salut entre els professionals de la salut de referència i la comunitat educativa, a més d’altres agents de la comunitat, i per això es recomana que es faci mitjançant una comissió de salut.

«Consulta Jove» es va implantar a les Pitiüses en el curs 2017-2018. Els magnífics resultats obtinguts a tots dos instituts han impulsat l’ampliació a la resta de centres d’educació secundària, de manera que gradualment s’hi han anat incorporant, i actualment són vuit, perquè en el primer trimestre del curs escolar 2019-2020 s’hi han sumat sis centres, que ja disposen d’una consulta jove atesa per una infermera d’atenció primària. En aquest enllaç podeu consultar els centres.

Durant el segon trimestre de 2020 aniran incorporant-se al programa «Consulta Jove» cinc centres educatius més, amb la qual cosa s’haurà instaurat a tots els centres públics d’educació secundària d’Eivissa i Formentera, a més d’un centre d’educació secundària concertat, que podeu veure en aquest enllaç.

Segons Jean Philippe Baena, «“Consulta Jove” ha demostrat ser una eina altament eficaç, que acosta l’atenció sanitària als centres escolars en edats complexes com l’adolescència i la primera joventut i que permet als alumnes tractar temes de salut que els preocupin amb la intimitat que fa possible la infermera i amb l’accessibilitat de disposar d’aquest recurs al centre escolar mateix. Addiccions, sexualitat, ansietat i altres temes de salut propis d’aquestes edats són els que més resolen les infermeres en aquests anys de l’experiència».

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]