Categoria: Cicles formatius i universitat

Els estudis de Medicina a Balears s'iniciaran a partir del mes de setembre de 2016

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta de las Illes Balears, Francina Armengol, ha presidit la presentació dels estudis de Medicina que a partir del proper setembre s'oferiran a les Illes Balears. Han acompanyat la presidenta, el conseller d'Educació i Universitat, Martí March, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet.

Durada i nombre de professors

Els estudis de Medicina tenen una durada de sis anys i suposen un total de 360 crèdits: 78 de formació bàsica, 207 d'assignatures obligatòries, 15 d'optatives, 54 pràctiques (clíniques) i 6 de treball de fi de grau.

Mòduls

Es preveu que aquest ensenyament estigui estructurat en sis mòduls:

  • Morfologia, estructura i funció del cos humà: 81
  • Medicina social, comunicació i iniciació a la investigació: 36
  • Formació clínica humana: 114
  • Procediments diagnòstics i terapèutics: 48
  • Pràctiques clíniques tutelades i treball fi de grau: 60
  • Formació complementària: 21

Crèdits i assignatures

El primer curs tendrà 60 crèdits repartits en 12 assignatures:

  • Bioquímica i Biologia Molecular I
  • Física Mèdica
  • Anatomia i Embriologia: General i Aparell Locomotor
  • Introducció a la Investigació en Salut i Bioestadística
  • Introducció i Història de la Medicina
  • Bioquímica i Biologia Molecular II
  • Biologia Cel·lular
  • Fisiologia General
  • Histologia General
  • Documentació i Recursos Informàtics
  • Gestió Clínica
  • English for Health and Behavioural Sciences

Els dos primers anys d'aquests estudis tenen un pes teòric preclínic destacat i a mesura que s'avança aquesta tendència es capgira i adquireixen més presència les assignatures enfocades a la pràctica clínica.

Es preveuen un centenar de docents, entre ellls, catedràtics i professors titulars i associats habituals. En un futur, també s'incorporarà la figura del professor vinculat, que ocupen professionals sanitaris en actiu.

Preinscripció i matrícula

El 19 de maig va començar la preinscripció dels estudis de grau de Medicina i romandrà oberta fins al 31 de maig per canvi d'estudis o d'universitat. I fins al 4 de juny en general. Tot el procés es fa en línia.

La primera llista per canvi d'estudis i/o universitat i estudis estrangers es publicarà el 30 de juny. El 13 de juliol es publicarà la primera llista de la sol·licitud general i el 28 de juliol es publicarà la llista d'admesos per canvi de seu.

La matrícula començarà el 13 de juliol, per a les persones amb plaça adjudicada i que han acceptat la plaça en el termini establert.

Durant el mes de maig hi haurà jornada de portes obertes.

A partir del 19 d'aquest mes començarà a funcionar la pàgina web dels estudis i de la Facultat: 

Espai per a la docència i xarxa sanitària

Més de 1.500 metres per a la docència i tota una xarxa sanitària a disposició dels estudiants de Medicina de Balears

La seu de la Facultat de Medicina és l'Hospital Universitari Son Espases. La ubicació, a només 3 km del campus de la UIB i molt a prop del Parc BIT, contribueix a facilitar les interaccions biotecnològiques.

Mòduls

Els espais previstos per a la Facultat de Medicina a Son Espases es divideixen en dos mòduls amb un total de 1.587 metres quadrats:

  • Mòdul 1H de Docència al nivell -1 (1.030 m²).
    El mòdul de docència ocupa 1.030 m². Consta de 2 laboratoris docents per a pràctiques de matèries preclíniques, 1 sala polivalent, 4 aules seminaris, 7 despatxos individuals, 6 despatxos dobles, àrea administrativa i acadèmica, i magatzem.
  • Mòdul 2 de Ciències Morfològiques al nivell -1 (391 m²) i al nivell -2 (166 m²).
    A l'àrea de ciències morfològiques es disposa d'1 laboratori d'habilitats clíniques, 1 aula seminari, 1 aula, 2 sales de preparació de peces anatòmiques, 1 sala de dissecció-demostració, 1 frigorífic, 1 sala de recepció de cadàvers, 2 despatxos, magatzem i vestuaris.

L'HUSE disposa de 3.000 m² dedicats a la investigació i acull les seus de l'Institut d'Investigació Sanitària de Palma (IdISPa) i la Fundació d'Investigació Sanitària de les Illes Balears Ramón Llull (FISIB). Així mateix, disposa de personal de suport a les diferentes árees de recerca. Aquest serveis es posen a la disposició dels alumnes de medicina.

A més de Son Espases, els estudiants de Medicina de Balears també tendran a la seva disposició la resta de centres sanitaris públics de les Illes Balears: 9 hospitals en total, 58 centres de salut, 31 serveis d'urgències d'atenció primària i els dispositius del 061. Aixímateix dels hospitals concertats.

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut):

  • Assumirà les adaptacions necessàries en els espais i coordinarà l'ús a les unitats docents. Docència disposa de 18 aules que ocupen 1.220 m², biblioteca, sales d'estudis, aula informàtica, aula magna, instal·lacions d'us comú per a formació continuada i especialitzada, però que en cas necessari es podran fer servir per a l'alumnat de la UIB.
  • Designarà els centres hospitalaris i d'Atenció Primària perquè els estudiants de medicina hi puguin fer les pràctiques.
  • Adquirirà l'equipament necessari per als estudis de medicina i tendrà cura del manteniment. Aquest equipament es compartirà entre la Facultat de Medicina i l'Hospital Son Espases.

La inversió prevista és de 370.000 euros per al 2016, que es finançarà en un 50 % a través del Fons FEDER.

Finançament dels estudis

El projecte es farà en 8 cursos acadèmics. El finançament de la Facultat de Medicina quan estigui a ple rendiment, passats aquests 8 anys, serà de 4.040.647,10 milions d'euros anuals. El Servei de Salut assumeix les despeses corrents de les instal·lacions.

El finançament per a la implantació i el manteniment dels estudis de grau en medicina l'aportarà la Conselleria d'Educació i Universitat i suposarà una inversió de 218.883,72 euros per a enguany.

Es crea una comissió mixta per el seguiment de tot aquest procés.

[Font: Presidència de Govern. 19/05/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*26/06/2016 - Presentació dels estudis de grau de medicina de la UIB als metges de l'IB-Salut.
*
19/05/2016 - Balears comptarà amb la Facultat de Medicina el proper curs 2016-17.
*12/05/2016 - Presentació dels estudis de Medicina a l'Hospital de Manacor
*06/05/2016 - Primera reunió de la Comissió Gestora de la Facultat de Medicina.
*04/05/2016 - Govern, UIB i IB-Salut signen el conveni de finançament dels estudis de Medicina.

*11/04/2016 - Aprovat el conveni de finançament dels estudis de grau en medicina a les Illes Balears.
*29/02/2016 - Autoritzada la creació de la Facultat de Medicina de la UIB.
*14/09/2015 - Presidència de Govern i la UIB treballen per oferir els estudis de Medicina l'any vinent.