Categoria: Institucions sanitàries

Els hospitals públics de Balears han generat un total de 61 òrgans per a trasplantaments

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, va visitar l'envelat informatiu instal·lat a la plaça de la Porta Pintada amb motiu del Dia del Donant, acompanyada pel coordinador autonòmic de Trasplantaments de les Illes Balears, Miquel Agudo. A l'envelat informatiu es va promocionar durant tot el dia la donació d'òrgans entre la població. Així mateix, la consellera va visitar l'autobús de la donació de sang instal·lat per la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

Durant els cinc primers mesos de 2016 l'activitat de donació i trasplantament en els hospitals del Servei de Salut de les Illes Balears ha assolit la xifra de 15 donants, dels quals s'han obtingut un total de 61 òrgans i s'han fet 17 trasplantaments renals. Per illes, s'han registrat 12 donants a Mallorca i 3 a Eivissa.

 

 

 

 

Del total de donants registrats el 2016, 10 han estat espanyols, 1 britànic, 2 alemanys, 1 belga, 1 italià i 1 portuguès.

 

 

 

 

 

 

Del total d'òrgans generats (61), 26 eren de ronyó, 15 de fetge, 13 de pulmó i 7 de cor.

Donació de ronyó per donant viu

Del total de donacions que s'han produït de gener a maig de 2016, una va ser de donant viu. La Coordinació Autonòmica de Trasplantaments fa un reforç especial al programa de trasplantament renal que es du a terme a l'Hospital Universitari Son Espases.

Així mateix, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears ja ha iniciat els tràmits perquè l'Hospital Universitari Son Espases, l'Hospital Can Misses d'Eivissa i l'Hospital Mateu Orfila de Menorca se sumin al Programa de Donació en Asistòlia Controlada, programa que permetrà augmentar la donació d'òrgans i teixits en aquesta comunitat i que es posarà en marxa els propers mesos.

La donació en asistòlia permet l'extracció d'òrgans i teixits en persones mortes per parada cardiorespiratòria. Actualment, a les Illes es fa la donació després de la mort encefàlica, que és la més freqüent en el nostre país.

En els darrers anys, gràcies al millor control dels factors de risc cardiovascular i als avenços en el maneig dels pacients amb patologies neuroquirúrgiques agudes, el nombre de donants en mort encefàlica s'ha estancat, no només a les Balears sinó a tot Espanya. Per aquesta raó, l'Organització Nacional de Trasplantaments s'ha vist impulsada a posar en marxa diferents projectes dirigits a obtenir el major nombre possible d'òrgans per als malalts que requereixen un trasplantament.

[Font: Conselleria de Salut. 01/06/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]