Categoria: Estudis i projectes

Implicacions de l'ús de fotografia en dermatologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació de les implicacions de l'ús de fotografia en dermatologia. També hi han participat el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona i la Universitat Internacional de Catalunya.

Rosa Taberner , dermatòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Implicaciones bioéticas y médico-legales del uso de la fotografía en dermatología" a la revista Actas Dermo-Sifiliográficas.

L'ús de la fotografia, necessari en l'exercici de la dermatologia, comporta unes implicacions medic-legals i bioètiques que s'han de conèixer i complir-se. Èticament destaquen els principis d'autonomia i de no maleficència. Jurídicament s'han de diferenciar 2 substrats distints de protecció: el dret a la imatge pròpia i la protecció de les dades de caràcter personal, on hi ha hagut recentment modificacions legislatives que condicionen l'actuació davant l'obtenció i exhibició de fotografies. En l'obtenció no es plantegen dubtes jurídics ja que la fotografia és un element més en la història clínica del pacient, recomanant-se únicament informar el respecte. Per a l'exhibició docent o científica de fotografies s'hi ha de distingir si la fotografia permet o no identificar al pacient. Només si el pacient pot ser identificat és necessari disposar d'una autorització expressa i específica per a la dita exhibició. Es recomana un ús prudent de la fotografia mèdica en xarxes socials.

Referència de l'article
Arimany Manso J, Taberner Ferrer R, Pidevall I, Mascaró Ballester JM, Martin-Fumadó C. Implicaciones bioéticas y médico-legales del uso de la fotografía en dermatología. Actas Dermosifiliogr. 17 oct 2019. doi: 10.1016/j.ad.2019.04.007
Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: photodesign29 / Camera canon / CC BYND 2.0]