Categoria: Estudis i projectes

App de la SER i la SEMFYC per a derivació de malalties autoimmunes sistèmiques des d'AP

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Can Misses ha participat en en el desenvolupament d'una aplicació basada en la col·laboració de la Societat Espanyola de Reumatologia i la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària per a derivació de malalties autoimmunes sitèmiques. També hi han participat diferents centres espanyols.

Ana Urruticoechea Arana, reumatòloga de l'Hospital Can Misses, i Fernando León-Vázquez, metge del Centre de Salut San Juan de la Cruz, varen ser els coordinadors de l'article; i Íñigo Rúa-Figueroa, Álex Olivé Marqués, José Luis Andreu Sánchez, Mercedes Freire González i Vicente Giner Ruiz, hi van participar com a editors de l'aplicació.

A Eivissa hi han participat la doctora Ana Urruticoechea Arana de l'Hospital Can Misses, i la doctora Carmen Costa metgessa de família del Centre de Salut Vila de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, que van participar en la publicació de l'article amb el títol "Desarrollo de una aplicación para teléfonos móviles (app) basada en la colaboración Sociedad Española de Reumatología/Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria para derivación de enfermedades autoinmunes sistémicas" a la revista Reumatología Clínica.

8877El diagnòstic i tractament de les malalties autoimmunes sistèmiques (MAS) constitueix un repte. Encara infreqüents, afecten centenars de milers de pacients a Espanya. El metge de família (MF) s'enfronta  a símptomes o signes inespecífics que fan sospitar MAS a l'inici del procés i ha de decidir a quins ha de derivar. Per facilitar el seu reconeixement i millorar la seva derivació, experts de la Societat Espanyola de Reumatologia i de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària varen seleccionar 26 símptomes/signes-guia i alteracions analítiques.

Es varen escollir parelles de reumatòleg i MF per elaborar algoritmes diagnosticats i de derivació. Posteriorment es van revisar i adaptar al format d'aplicació mòbil descarregable. El resultat és aquest document de derivació de MAS per a MF en format paper i app.

Conté algoritmes de fàcil maneig utilitzant dades de l'anamnesi, exploració física i proves analítiques accesibles a atenció primària per orientar el diagnòstic i facilitar la derivació a reumatologia o a altres especialitats.

Referència de l'article
Urruticoechea-Arana A, León-Vázquez F, Giner-Ruiz V, Andréu-Sánchez JL, Olivé-Marqués A, Freire-González M, et al. Desarrollo de una aplicación para teléfonos móviles (app) basada en la colaboración Sociedad Española de Reumatología/Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria para derivación de enfermedades autoinmunes sistémicas. Reumatol Clín. Nov 2019. doi: 10.1016/j.reuma.2019.09.001. PubMed PMID: 31523756.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: hippopx / Smartphone / Creative Commons Zero - CC0]