Categories: Noves tecnologies, Qualitat

Segon trasllat en avió d’una pacient amb la tècnica ECMO

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El SAMU 061 va coordinar el segon trasllat en un avió de l’Exercit de l’Aire en una setmana d’una pacient amb necessitats d’oxigenació extracorpòria (ECMO). La pacient era una dona de 43 anys amb una patologia pulmonar severa, que va ser traslladada de l’Hospital Universitari Son Espases a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

El dispositiu es va activar el passat dia 22 i va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU 061 de les Illes Balears, amb la participació multidisciplinar d’altres institucions, serveis i professionals. El trasllat s va fer en dues fases i es va sol·licitar l’ajuda de l’Exèrcit de l’Aire per utilitzar un avió de gran capacitat.

La pacient va ser estabilitzada a Son Espases  i sobre les vuit de l’horabaixa va sortir d’aquest hospital cap a l’aeroport en una ambulància del SAMU 061. A les deu del vespre la pacient s’enlairava en un avió del Exèrcit de l’Aire cap a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

L’ECMO és una tècnica complexa que dona suport cardíac i respiratori (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos. L’ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador que fa l’oxigenació abans d’introduir-la una altra vegada dins l’organisme.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/11/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*23/11/2019 ultimahora.es - Un avión de la Guardia Civil traslada de Palma a Barcelona a una enferma.
*22/11/2019 noticiasmallorca.es - El SAMU 061 coordina el segundo traslado en avión de una paciente con oxigenación extracorpórea en 1 semana.
*22/11/2019 ultimahora.es - El SAMU 061 y el Ejército se movilizan para trasladar a una paciente grave a Barcelona.
*22/11/2019 mallorcadiario.com - Un avión del Ejército traslada a una mujer grave de Palma al Vall d'Hebron.
*22/11/2019 canal4diario.com - Trasladan a una paciente desde Mallorca hasta el Hospital Vall d’Hebron con apoyo del Ejército.
*22/11/2019 diariodemallorca.es - Un avión militar traslada de Palma a Barcelona a una mujer con una grave enfermedad.
*22/11/2019 periodicodeibiza.es - El SAMU 061 y el Ejército se movilizan para trasladar a una paciente grave a Barcelona.

Notícies relacionades