Categoria: Sociosanitari

És fonamental incorporar la discapacitat de manera transversal en totes les polítiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, considera que “és fonamental incorporar la discapacitat de manera transversal en totes les polítiques”. Així ho ha assegurat en la II Reunió Iberoamericana de ministres i ministres d'Assumptes Socials, que s'ha celebrat a Andorra, amb el títol Innovació i inclusió en l'àmbit de la discapacitat.

Carcedo ha destacat que Espanya “ha mostrat un clar compromís” tant amb la Convenció com amb l'Agenda 2030, que “proporciona un marc actualitzat de la Convenció, amb un enfocament universal i globalment inclusiu”. Un exemple d'això, va explicar la ministra és que mentre la Convenció parla de “no discriminació”, l'Agenda 2030, fa un pas més i defensa “la plena inclusió”.

Espanya creà l'Alt Comissionat per a l'Agenda 2030 amb el propòsit de continuar avançant en la consecució de les seves 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La ministra va recordar que l'any passat, Espanya es va sotmetre de manera voluntària a un examen de l'ONU on va presentar el Pla d'Acció per a l'Agenda 2030.

La ministra va recordar que amb l'objectiu de igualtat que proclama la Constitució “no sigui merament formal, sinó també real”, Espanya ha dut a terme una sèrie de reformes. Ha destacat el canvi en la legislació electoral, que ha permès que el passat 28 d'abril, per primera vegada en la història, unes 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual hagin pogut votar.

També va explicar que Espanya compta amb un sistema públic de promoció de l'autonomia personal, en el marc del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència. Compta amb centres dedicats a la innovació tecnològica per a avançar en la plena accessibilitat com el Ceapat. També va destacar el paper de l'Oficina d'Atenció a la Discapacitat (OADIS), que estudia les consultes o queixes presentades per les persones amb discapacitat amb l'ànim de promoure la no discriminació.

La ministra va advocar per lleis que “garanteixin que totes les persones tenen les mateixes oportunitats de desenvolupament personal i professional". Les dades mostren que, malgrat el progrés realitzat en els últims anys, les persones amb discapacitat continuen enfrontant-se a nombroses barreres per a la seva plena inclusió i participació.

A Espanya, al voltant del 8,5% de la població té algun tipus de discapacitat, la qual cosa representa uns 4 milions de persones. “La majoria de nosaltres tenim a algú de la nostra família o a algun amic pròxim amb alguna mena de discapacitat”.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 08/10/2019]

[Foto: Infosalut / Dona gran pel Mercat de l'Olivar / CC BY-NC-SA 4.0]