Categoria: Premis

L’equip d’atenció a l’ictus de Son Espases, guardonat amb el premi Diamant als Premis ESO-Angels

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’equip d’atenció a l’ictus de l’Hospital Universitari Son Espases ha estat guardonat amb el premi Diamant, que atorga la Iniciativa Angels, una organització internacional que col·labora amb la Societat Europea de l’Ictus (ESO) i que té com a objectiu millorar les possibilitats de supervivència dels pacients que han patit un ictus.

El premi reconeix el treball de l’equip multidisciplinari d’atenció a l’ictus de Son Espases, que ha aconseguit uns resultats excel·lents en l’atenció als pacients, segons marquen els estàndards de qualitat de la Societat Europea de l’Ictus.

La Iniciativa Angels va analitzar l’actuació de l’equip d’atenció a l’ictus de l’Hospital Universitari Son Espases durant el segon trimestre d’enguany. Les dades registrades indiquen que des que un pacient amb sospita d’ictus arriba Son Espases i se li fa una tomografia només passen 14 minuts i, des que arriba i comença el tractament per restablir la circulació cerebral (trombectomia o fibrinòlisi), passen 43 minuts. Aquestes dades són fonamentals per oferir una atenció d’excel·lència i garantir la supervivència de molts pacients.

El mes de juliol passat, Son Espases va ampliar la Unitat d’Ictus amb l’obertura de dos llits nous per abordar la malaltia. La Unitat disposa ara de vuit llits, distribuïts en tres habitacions dobles i dos d’individuals.

L’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la tercera entre els homes. S’estima que una de cada sis persones patirà un ictus en la seva vida. En els darrers dos anys, els professionals de Neurologia de Son Espases han atès un 40% més de pacients diagnosticats d’ictus. Així, el 2021 van atendre 618 sospites, de les quals se’n van confirmar 561. El 2023 es van comptabilitzar 917 sospites i finalment se’n van confirmar 804.

Com detectar un ictus?

La pèrdua de força a la meitat del cos, la pèrdua de la visió d’un ull o la dificultat per parlar i comprendre són els símptomes principals de l’ictus. Davant de qualsevol d’aquests símptomes és important telefonar al 061, que està preparat per atendre convenientment aquests casos i traslladar el pacient a un centre hospitalari. Si s’avisa amb temps per aplicar un tractament fibrinolític, s’activa el codi ictus, que permet posar en alerta no només els professionals del 061 sinó també els d’urgències del centre hospitalari, el neuròleg de guàrdia i tots els professionals que participen en el procés de diagnòstic i tractament. En el cas d’un ictus isquèmic, pot consistir en un tractament mèdic o fibrinòlisi o bé en un tractament endovascular o una trombectomia mecànica.

Què es pot fer per evitar un ictus?

Malgrat que l’ictus es produeix de cop i volta, en la majoria dels casos hi ha uns factors de risc: l’edat, el sexe i els antecedents familiars són factors que no es poden modificar, però n’hi ha d’altres que cal controlar i modificar per reduir el risc i prevenir l’ictus, com ara mantenir una dieta rica i saludable, baixa en sal i en greixos.

Altres consells per prevenir l’ictus són els següents:

  • No fumar ni consumir drogues.
  • No beure alcohol.
  • Seguir una dieta sana i equilibrada: fruita, verdura, llegum, peix i oli d’oliva verge. Es recomanen cinc racions de fruita i verdura cada dia.
  • Fer exercici de manera moderada. Caminar és saludable i econòmic.
  • Controlar el sobrepès.
  • Disminuir l’estrès: dedicar algunes hores a la setmana a fer activitats relaxants i satisfactòries.
  • Planificar amb el personal sanitari de l’atenció primària els controls de tensió arterial, colesterol i sucre en sang.

Si es té algun factor de risc, seguir els consells del metge i no oblidar prendre la medicació. No s’ha d’oblidar en cap concepte prendre l’anticoagulant si l’han receptat per a una arrítmia.

[Font: Conselleria de Salut. 23/09/2024]

[Foto: CAIB / CC BY NC SA]