Categories: COVID-19, Epidemiologia, Estudis i projectes

Les vacunes contra la COVID-19 varen salvar la vida a 1,6 milions de persones a Europa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre Nacional d'Epidemiología (CNE) i el Ministeri de Sanitat han participat en un estudi publicat en The Lancet Respiratory Medicine que​​ confirma que rebre una vacuna COVID-19 actualitzada continua sent una eina extremadament eficaç per reduir tant les hospitalitzacions com les morts en persones d'alt risc.

L'estudi està impulsat per la Xarxa de Vigilància Respiratòria de l'OMS per a Europa i calcula quantes vides varen salvar-se directament amb la vacunació d'adults contra la COVID-19.

En l'article s'afirma que, des de la introducció de les vacunes, el desembre de 2020 i fins al març de 2023, es varen reduir les morts causades per la pandèmia en un 59% com a mínim, salvant més d'1,6 milions de vides en la regió europea de l'OMS. Concretament, els resultats de la recerca mostren que la xifra coneguda de morts per COVID-19 a Europa (2,2 milions, a hores d'ara), podria haver arribat fins als quatre milions sense les vacunes. La majoria de les persones salvades tenien 60 anys o més, el grup amb un risc més gran de malaltia greu i mort per infecció de SARS-CoV-2.

L'estudi evidencia que els països que varen implementar programes de vacunació primerenca que varen abraçar grans sectors de la població varen obtenir el benefici més gran en termes del nombre total de vides salvades. També mostra que les campanyes de comunicació que promouen la vacunació contra la COVID-19 han d'emfatitzar el valor de la vacunació per salvar vides, per tal de garantir que els grups vulnerables estiguin al dia amb la vacunació abans dels períodes de possible augment de la transmissió. També confirma que rebre una vacuna COVID-19 actualitzada continua sent una eina extremadament eficaç per reduir tant les hospitalitzacions com les morts de les persones d'alt risc, com ara persones majors o immunocompromeses, o aquelles amb múltiples afeccions mèdiques subjacents, dones embarassades i personal de salut que pugui quedar fàcilment exposat.

Accedeix aquí a l'article.

[Font: ISCIII. 13/08/2024]

[Foto: CAIB / CC BY NC SA]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19