La Conselleria de Salut proposa concedir 16 projectes transformadors i d’impacte en recerca i innovació per executar durant el període 2024-2027.
Les entitats beneficiàries dels projectes proposats són l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), la Universitat de les Illes Balears i 3 empreses del sector en biomedicina i biotecnologia (NANODECALDX S.L., ADNTRO Genetics, S.L. i Stem Cell Lab, S.L.)
Les àrees finançades, d'acord amb la classificació UNESCO han estat ciències mèdiques, oncologia, salut pública, neurologia, epidemiologia, malalties infeccioses, malalties rares i genètica clínica.
Els projectes estaran cofinançats per la Unió Europea en un 60% amb càrrec al Programa FEDER 2021-2027 de les Illes Balears i s'emmarquen a les bases de la convocatòria de subvencions per a donar suport a projectes transformadors i d'impacte de recerca i innovació en salut.
L'objectiu dels projectes és augmentar l'excel·lència científica en l'R+D+I en salut, impulsant la generació de nous coneixements en àrees estratègiques i la recerca translacional, així com potenciar la col·laboració publicoprivada en l'ecosistema d'R+D+I sanitària.
La finalitat última que es persegueix una vegada executats els projectes finançats és que es disposi d'un resultat amb aplicabilitat immediata a la pràctica clínica i/o empresarial, per la qual cosa, independent de què es pugui generar coneixement científic durant el desenvolupament dels projectes, les evidències d'execució del projecte quedaran vinculades a l'ús clínic i/o empresarial del coneixement científic empleat o generat.
Amb l'execució d'aquest projecte es millorarà la qualitat de vida i la salut de la ciutadania, i també se n'augmentarà el benestar. Els seus resultats generaran, transferiran i valoraran nous coneixements sobre aspectes preventius, diagnòstics i rehabilitadors de les malalties i contribuiran directament a la promoció de la salut, i als reptes i a l'evolució del sistema sanitari públic de les Illes Balears.
[Font: Conselleria de Salut. 25/3/2024]