Categoria: Estudis i projectes

Efectes de les pauses actives en el rendiment escolar de nens amb TDAH i sense

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), han publicat  un protocol d'estudi i justificació del projecte Break4Brain sobre els efectes de les pauses actives en el rendiment escolar de nens amb TDAH i sense.

Juan L TerrasaCarolina Sitges, investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Effects of active breaks on educational achievement in children with and without ADHD: study protocol and rationale of the Break4Brain project" a la revista Frontiers in Psychology.

El projecte Break4Brain pretén dilucidar els efectes de l'activitat física (AF) tant aguda com crònica en el rendiment educatiu en nens amb Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i sense.

Aquest estudi es realitzarà en dues fases: un disseny creuat seguit d'un assaig híbrid d'eficàcia de la implementació de tipus 1, que inclou tant un assaig controlat aleatoritzat (ACA) com un estudi qualitatiu. A la fase I, 60 infants d'entre 10 i 12 anys, amb 30 de grups de TDAH i no TDAH, participaran en un estudi de laboratori durant quatre dies en un mes.

Participaran en tres condicions experimentals equilibrades:

  1. PA amb compromís cognitiu
  2. PA sense compromís cognitiu i
  3. un control cognitiu implicat.

Aquesta darrera fase fase avaluarà els canvis aguts en la funció cerebral, el rendiment acadèmic, la memòria de treball, el control inhibitori i l'atenció sostinguda. La fase II implicarà 600 nens d'entre 10 i 12 anys, assignats aleatòriament a un programa d'AF basat en vídeo o a un grup de control (300 nens per grup) en un ACA de vuit setmanes. Aquesta fase també incorporarà un enfocament qualitatiu per explorar el context d'implementació mitjançant entrevistes semiestructurades prèvies i posteriors a la intervenció amb professors i personal de l'escola, i qüestionaris per a estudiants.

Els resultats d'interès en aquesta fase inclouran la memòria de treball, la flexibilitat cognitiva, l'atenció selectiva i el rendiment acadèmic. Per a l'estudi creuat, es planteja la hipòtesi que les condicions de AF milloraran els resultats estudiats en comparació amb la condició de control.

A l'ACA, es preveu que el programa de pauses actives de vuit setmanes donarà lloc a millores significatives en els resultats seleccionats en comparació amb el grup control. S'espera que aquest estudi faci contribucions pioneres incloent variables noves i centrant-se en la població de TDAH. A més, si el clúster ACA resulta eficaç, podria oferir un recurs pràctic i rendible per integrar les pauses actives a les rutines diàries de l'escola.

Referència de l'article
Arenas D, Bodi-Torralba M, Oliver A, Cantallops J, Ponseti FJ, Palou-Sampol P, et al. Effects of active breaks on educational achievement in children with and without ADHD: study protocol and rationale of the Break4Brain project. Frontiers in Psychology. 2024 Oct 31;15. doi: 10.3389/fpsyg.2024.1451731. PubMed PMID: 39582995.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
 
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: CAIB / CC BY NC SA]