El perfil del pacient que l’ESAD atén és principalment el que requereix cures pal·liatives. Entre els mesos de gener i novembre del 2024 es van atendre 1.224 casos.
L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària (ESAD) d’Atenció Primària de Mallorca enguany fa 25 anys. Ubicat a la Unitat Bàsica de Salut Es Molinar, va iniciar la seva activitat l’octubre de 1999 i, des d’aleshores, procura cures pal·liatives específiques a domicili als pacients que les necessiten, atén els familiars i cuidadors i dona suport als equips d’atenció primària referents de cada pacient.
El perfil del pacient que l’ESAD atén és principalment el que requereix cures pal·liatives (siguin pacients oncològics o no), tot i que també poden atendre casos de pacients que no són pròpiament pal·liatius, però que són d’abordatge complex en l’àmbit domiciliari. Aquest dispositiu du a terme una valoració multidimensional que explora els aspectes físics, emocionals, socials i espirituals, amb especial atenció a un model basat en la dignitat, per aconseguir un entorn respectuós, càlid i pròxim.
L'ESAD en xifres
Entre els mesos de gener i novembre del 2024, l’ESAD va atendre 1.224 casos, dels quals varen tancar-se 1.049, és a dir, malalts que finaren o foren donats d’alta.
La mitjana d’edat del pacient és de 77,6 anys dels quals el 51% són homes i el 49% dones.
En un 75,3% dels casos són pacients oncològics.
El 58% dels pacients són derivats des dels hospitals, el 28% des d’Atenció primària i la resta des d’altres dispositius sanitaris.
L’ESAD disposa de vuit equips assistencials formats per metge i infermera, a més d’un auxiliar administratiu i una psicòloga. Ofereixen atenció tots els dies de la setmana, inclosos els festius, de 8 a 20 h. A més, un professional de l’ESAD està de guàrdia telefònica en horari nocturn (de 20 a 8 h), a disposició del 061 i dels SUAP i PAC per a l’assessorament dels casos comunicats. Això permet augmentar la qualitat assistencial dels pacients inclosos en el programa amb una millora de la continuïtat, del perfeccionament en el seguiment i amb adequació de la resposta assistencial que necessiten.
[Font: Conselleria de Salut. 23/12/2024]
[Foto: CAIB / CC BY NC SA]