L’Hospital de Manacor ha esdevingut el primer hospital públic de les Illes Balears a oferir la radiofreqüència dels miomes uterins, una tècnica innovadora i mínimament invasiva que revoluciona el tractament d’aquests tumors. Aquesta nova opció terapèutica suposa una alternativa segura i eficaç a la cirurgia tradicional i marca una fita en l’atenció ginecològica a Mallorca.
Els miomes uterins són els tumors benignes més freqüents entre les dones en edat fèrtil i, tot i que la majoria dels casos no presenten símptomes, un percentatge important poden ocasionar problemes, com ara sagnia menstrual abundant —cosa que causa anèmia—, dolor pelvià i fins i tot dificultat per concebre, que provoca un descens de la taxa d’embarassos i un augment de la probabilitat de patir un avortament.
Tradicionalment, el tractament dels miomes simptomàtics que no responen a les teràpies ha estat la cirurgia, que en molts casos pot implicar un procediment invasiu com ara la miomectomia o la histerectomia (resecció o extirpació de l’úter, respectivament), que són intervencions molt agressives, especialment per a les dones que volen preservar la fertilitat.
En canvi, la radiofreqüència és una solució revolucionària, perquè es tracta d’una teràpia mínimament invasiva i una alternativa eficaç a la cirurgia tradicional, que consisteix a aplicar ones electromagnètiques d’alta freqüència que generen calor a l’interior del mioma i hi provoquen necrosi cel·lular. Com a resultat, la mida, el volum i la vascularització del mioma es redueixen significativament, cosa que alleuja els símptomes i millora la qualitat de vida de les pacients.
La cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, la doctora Mercedes Febles, comenta els beneficis més destacables de la radiofreqüència dels miomes, que són els següents:
- d’una banda, la preservació de l’úter, atès que a diferència de la cirurgia es manté la fertilitat de la pacient
- d’altra banda, la ràpida recuperació, que s’assoleix en règim ambulatori, de manera que la pacient pot reprendre les activitats quotidianes gairebé immediatament.
- El procediment no provoca cicatriu perquè s’accedeix al mioma sota control ecogràfic per via vaginal, sense ferides quirúrgiques externes.
- Aquesta tècnica fa possible una taxa més alta d’embarassos, perquè les pacients poden intentar quedar embarassades de manera natural o recórrer a tècniques de reproducció assistida pocs mesos després del tractament.
Després d’implantar aquesta teràpia, el Servei de Ginecologia de l’Hospital de Manacor s’ha posicionat com un referent a les Illes Balears en l’ús d’aquesta tècnica d’avantguarda i ha posat a l’abast de les pacients una solució que evita les complicacions i els riscs associats a la cirurgia tradicional com a tractament dels miomes uterins. Aquest avenç reforça el compromís de l’Hospital de Manacor amb la innovació i la millora constant de l’atenció sanitària pública.
[Font: Conselleria de Salut. 02/12/2024]
[Foto: CAIB / CC BY NC SA]