Nou de cada deu donacions públiques de les Illes Balears el 2024 s’han fet a l’Hospital Can Misses. L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera es col·loca al capdavant, un cop més, enguany, en la donació de sang de cordó umbilical de les Illes Balears.
D’aquesta manera, des de la Unitat de Paritori, les comares de l’Hospital Can Misses, amb la coordinació de la ginecòloga Pilar García León, han aconseguit en 2024 superar les dades històriques dels darrers anys i, una vegada més, continuen liderant la donació de sang de cordó umbilical a les Illes Balears, amb 60 donacions, abans de finalitzar aquest exercici.
Això suposa, a més d’assolir una xifra històrica, incrementar les dades excel·lents del darrer any un 17,6% i passar de les 51 donacions del 2023 a les 60, de moment, d’enguany.
Així, les 60 donacions de sang de cordó umbilical de l’Hospital Can Misses suposen el 89,5% de les donacions fetes al conjunt de les Illes Balears, que en aquest moment registra 67 donacions.
El Banc de Sang i Teixits ha comptabilitzat en 2024, fins ara i sense haver tancat l’any, 67 donacions, 60 voluntàries i 7 dirigides. Les voluntàries es poden fer servir en qualsevol persona compatible que la necessiti, i les dirigides es destinen a algun familiar directe que la necessiti. Això és possible gràcies als bancs públics de donació.
De les 67 donacions dels primers onze mesos de 2024, 60 s'han efectuat a Can Misses, totes elles voluntàries; tres han estat a l’Hospital Universitari Son Llàtzer (dues voluntàries i una de dirigida); tres més a l’Hospital Universitari Son Espases (les tres dirigides), i una voluntària a l’Hospital Mateu Orfila.
Aquests extraordinaris resultats s’expliquen per l’impuls donat el 2019 per la doctora Pilar García León, ginecòloga i coordinadora del Programa de Donació de Sang de Cordó Umbilical, i el treball compromès de l’equip de comares de l’Hospital Can Misses.
El Programa Balear de Donació de Sang de Cordó Umbilical està coordinat pel Banc de Teixits del BSTIB i les unitats de maternitat dels hospitals. A cada centre, la responsabilitat del programa recau en un coordinador obstètric i una coordinadora de comares. Les unitats de maternitat de les Illes Balears que hi participen actualment són les de l’Hospital Universitari Son Espases, Hospital Universitari Son Llàtzer, Hospital Can Misses i Hospital Mateu Orfila.
Les donacions obtingudes als centres de Mallorca es remeten diàriament al Banc de Teixits des d’on, després d’un procés de selecció i validació, són enviades al Banc de Cordó de Barcelona per processar-les, conservar-les i distribuir-les. En el cas de l’Hospital Can Misses, d’Eivissa, i de l’Hospital Mateu Orfila, de Menorca, les donacions s’envien directament al Banc de Cordó de Barcelona. Aquest programa de recollida de sang de cordó umbilical en col·laboració amb Catalunya es va iniciar el 2004 i s’anomena «Programa Concòrdia».
Un trasplantament de medul·la òssia se servirà d’una donació pública de sang de cordó umbilical feta en 2017 a l’Hospital Can Misses
La sang de cordó umbilical que va donar desinteressadament Laura Moya quan va donar a llum en 2017 al paritori de l’Hospital Can Misses servirà per salvar una vida en pocs dies. Aquesta sang de cordó umbilical ha estat seleccionada perquè és compatible amb un procés de trasplantament de medul·la.
Actualment, la principal utilitat de la sang de cordó umbilical és en els trasplantaments, que es poden indicar en malalts que pateixen determinades malalties congènites o adquirides de la medul·la òssia, com les leucèmies agudes o cròniques.
Les donacions de sang de cordó umbilical són essencials per als trasplantaments de medul·la en els pacients amb leucèmia, ja que conté les anomenades cèl·lules mare sanguínies, especialitzades en la renovació de totes les cèl·lules de la sang (glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes).
Avui dia es fan trasplantaments amb sang de cordó umbilical, medul·la òssia o sang perifèrica procedent d’un donant.
La donació altruista i pública de la sang de cordó umbilical implica que tots els cordons que arriben al Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears quedin disponibles per ser emprats en el trasplantament de qualsevol malalt compatible que ho necessiti.
Els bancs de sang públics ofereixen la possibilitat de conservar la sang de cordó umbilical de manera dirigida i per a ús exclusiu d’un familiar (germà del donant, mare o pare) que pateixi o hagi patit una malaltia subsidiària de ser tractada amb aquesta unitat. L’emmagatzematge dirigit no suposa cap cost econòmic per a la donant i queda reservat per a ús exclusiu d’aquest receptor. Sempre que hi hagi indicació mèdica establerta per un especialista de conservar el cordó per a algun altre membre de la família amb una malaltia determinada (donació dirigida), aquesta es podrà fer en un banc públic amb les mateixes garanties que quan la donació es fa per a terceres persones, però emmagatzemant-la per a la seva pròpia família.
La coordinadora del programa a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, la doctora Pilar García León, destaca la seguretat per al nadó i la mare d’aquest procés i recorda que la recollida de sang es fa després de pinçament tardà de cordó, com recomana l’Organització Mundial de la Salut. En aquest sentit, declara que «és un procés molt senzill, que garanteix la seguretat del pacient, que no suposa cap risc per a la mare ni per al nadó, en què se secciona el cordó umbilical, s’hi fa una simple punció mentre la placenta encara és a l’úter i es recol·lecta la sang continguda al cordó en una bossa específica».
[Font: Conselleria de Salut. 12/12/2024]
[Foto: PhillipJeffrey / MyOctoberbloodtest / CC BY-SA 2.0]