Categories: Institucions sanitàries, Formació continuada

El COPIB participa en la reunió anual de l'Àrea de Psicologia Jurídica del Consell General de la Psicologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Psicologia Jurídica del Consell General de la Psicologia d'Espanya (COP) va celebrar el passat 30 de novembre la seva reunió anual, on es varen abordar temes clau per a l'avanç i la regulació de la Psicologia Forense en l'àmbit de l'administració de Justícia.

Representants dels Col·legis Oficials de Psicologia (COP) de tot el país es varen donar cita en la sessió que va tenir lloc a Madrid, per compartir iniciatives i treballar en propostes que impulsin aquesta disciplina. 

Principals assumptes tractats en la reunió:

Conveni de Formació amb el Consell General del Poder Judicial

El coordinador de l'Àrea de Psicologia Jurídica, Ramon Vilalta Suárez, va informar sobre un conveni entre el COP i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que proposa un intercanvi de formacions sense cost econòmic. Aquestes sessions, de curta durada, abordaran temes jurídics i no jurídics prèviament acordats i s'impartiran en espais del CGPJ. Entre les propostes formatives que es plantegen destaquen:

  • Selecció de personal en l'àmbit públic: policies i bombers.
  • Proves preconstituïdes.
  • Avanços i reptes en la Psicologia Forense.

El coordinador de la divisió va informar sobre les dificultats per abordar amb el Ministeri de Justícia l'especialització en Psicologia Forense. La manca de regulació afecta tant l'exigència de formació com l'experiència requerida en els llistats de professionals i de reforç elaborats pels col·legis oficials per als deganats i jutjats.

Cap a un nou Codi Deontològic

El coordinador de l'Àrea va informar sobre el treball fet pel col·legi oficial de Cantàbria entorn d'una proposta per unificar la instrucció i les sancions a través d'un nou Codi Deontològic. L'esborrany s'enviarà als col·legis oficials per recollir aportacions.

Resultats de l'Enquesta sobre Necessitats Formatives

Es varen presentar els resultats d'una enquesta adreçada als degans i representants de les vocalies de Psicologia Jurídica. Aquesta enquesta tenia l'objectiu de recollir les necessitats formatives i professionals dels/de les psicòlegs/es forenses. Entre les necessitats detectades varen destacar:

  • Formació específica en Psicologia Forense amb pràctiques tutoritzades.
  • Formació en Psicologia Forense combinada amb formació sanitària, amb habilitació sanitària, el Màster General Sanitari o sense.
  • Acte institucional: 40 anys de Psicologia Forense.

Després de la reunió, es va celebrar l'acte institucional titulat «40 anys de Psicologia Forense en l'Administració de Justícia: Una Regulació Professional Necessària». L'esdeveniment va posar en relleu la importància d'una regulació professional que garanteixi la qualitat i eficàcia de la intervenció psicològica en el sistema judicial, així com la gran tasca dels/de les psicòlegs/ogues en els procediments judicials.

[Font: COPIB. 07/01/2025]

[Foto: Vetusto / Psicóloga / CC BY-NC 2.0]

Calendari de formació

Febrer   2025
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28