El Ministeri de Sanitat ha decidit no recórrer l'auto de l'Audiència Nacional de suspensió cautelar de l'ordre ministerial que restringeix la realització de cirurgies estètiques a professionals amb formació especialitzada. En línia amb les recomanacions de l'Advocacia de l'Estat, es prioritzarà la defensa del judici contenciós administratiu, instància en què s'analitzarà en profunditat l'assumpte.
El BOE va publicar, el passat dia 21 de setembre, l'ordre ministerial de modificació de l'annex II del Reial decret 1277/2003, del 10 d'octubre, pel qual s'estableixen les bases generals sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris.
Aquesta ordre volia garantir que els procediments els duguin a terme exclusivament professionals amb la formació i titulació adequades, donant resposta així a una creixent demanda social i sanitària perquè es controli millor aquesta activitat, donada la proliferació de centres en un sector que ha experimentat un enorme creixement en els darrers anys.
A més, actualitza la definició de la Unitat Assistencial de Cirurgia Estètica, que apareix en l'annex II del Reial decret 1277/2003, i que engloba totes les activitats i procediments relacionats amb la cirurgia estètica i s'estableixen les bases sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris.
Alternatives a l'ordre ministerial
El Ministeri està treballant en altres alternatives reguladores dotades de més seguretat jurídica, distintes de l'ordre ministerial recorreguda, amb l'objectiu que l'exercici professional de la cirurgia estètica es limita a metges i metgesses amb l'especialitat en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora i a aquells amb una altra especialitat quirúrgica o mèdico-quirúrgica que inclogui competències en cirurgia estètica en el seu programa formatiu oficial.
[Font: Ministeri de Sanitat. 22/11/2024]
[Foto: SECOM UFRGS / Laboratório de Metalurgia Física - Lamef / CC BY-NC 2.0]