Els plans de contingència, o d’hivern, preveuen la coordinació entre centres sanitaris, atenció primària i SAMU 061 per garantir la capacitat assistencial.
El Servei de Salut ha activat més de vuitanta llits els darrers dies per fer front a l’increment d’activitat i dels ingressos des de les urgències dels hospitals de Mallorca a causa de l'augment de casos de virus respiratoris propis d’aquesta època de l’any.
Aquesta activació de llits està contemplada dins el Pla de Contingència (Pla d’hivern) per respondre a l’increment de l’activitat assistencial en els serveis d’urgències dels hospitals i en els centres d’atenció primària posat en marxa des del mes de desembre.
Aquesta activació de llits als hospitals públics (37 llits a l’Hospital Universitari Son Espases, 36 llits a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i 10 llits a l’Hospital de Manacor) ha suposat la contractació de més de 60 professionals entre zeladors, infermers i tècnics en cures auxiliars d’infermeria.
Els plans de contingència contemplen diverses accions, des d’agilitzar la disponibilitat de llits dels pacients que han estat donats d’alta, fins a contractar més personal sanitari (principalment infermers, auxiliars d’infermeria i zeladors), activar llits, reduir la programació hospitalària per disposar de més llits per ingressar pacients d’urgències, potenciar l’hospitalització a domicili o derivar pacients a centres concertats.
A més, els plans de contingència, o d’hivern, preveuen la coordinació entre centres sanitaris, atenció primària i SAMU 061 per garantir la capacitat assistencial màxima i establir circuits de derivació interna en moments puntuals. En casos puntuals es poden derivar pacients d’urgències d’un centre hospitalari a un altre, sota la coordinació del SAMU 061, per esponjar l’atenció.
La tendència general d’aquestes setmanes és d’un repunt de la pressió assistencial a les urgències dels centres hospitalaris. Es tracta d’un augment habitual en aquesta època de l’any a conseqüència dels factors estacionals com els virus respiratoris (grip i virus respiratori sincicial).
Actualment, les Illes Balears estan en fase epidèmica moderada.
Màscara i vaccinació, la millor prevenció
El Servei de Salut vol recordar la importància de vaccinar-se per prevenir l’agudització de patologies per mor d’infeccions respiratòries. És important també emprar màscares en cas d’infecció per evitar contagiar la resta de la població; rentar-se les mans sovint o limitar el contacte amb els col·lectius més vulnerables per evitar la transmissió.
En el cas d’una simptomatologia lleu, és important emprar el recurs assistencial més adequat. En aquest cas, s’ha d’acudir a les urgències d’atenció primària que tenen prou capacitat per resoldre infeccions lleus. El metge de família derivarà el pacient a l’hospital si preveu complicacions en un quadre respiratori infecciós.
[Font: Conselleria de Salut. 08/01/2025]
[Foto: CAIB / CC BY NC SA]