Categories: Institucions sanitàries, Laboratoris

El laboratori d’Anàlisis Clíniques de Son Espases atén devers 2.000 pacients al dia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

És el laboratori de referència de l’arxipèlag i participa amb la Conselleria de Salut en els programes de Salut Pública de cribratge neonatal i de càncer de còlon. Ocupa una superfície de 2.500 metres quadrats repartits en dues plantes i compta amb un equip de professionals altament qualificats.

El laboratori d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Universitari Son Espases, de referència a les Illes Balears, atén cada dia una mitjana de 2.000 pacients. Rep 7.000 mostres a la Unitat de Gestió de Mostres, que dona servei a la resta de laboratoris de l’Hospital. També analitza 2.000 tubs de sèrum i 1.000 d’orina, i du a terme més de 37.000 determinacions diàries. A més, participa amb la Conselleria de Salut en els programes de Salut Pública de cribratge neonatal i de prevenció de càncer de còlon. Compta amb un equipament tecnològic d’avantguarda, cosa que el converteix en un laboratori de referència d’àmbit nacional i internacional.

El laboratori disposa d’un equip de professionals altament qualificats per tal d’oferir una medicina personalitzada, predictiva, preventiva i participativa, que conjuga la intel·ligència artificial i els darrers avenços tecnològics per prestar la millor assistència als pacients de les Illes Balears.

A les instal·lacions del laboratori hi ha el laboratori de proves especials, que integra les àrees on es fan determinacions que requereixen una tecnologia sofisticada i són més complexes. La principal àrea de coneixement és l’Àrea de Farmacologia i Toxicologia Clínica, per a la detecció de fàrmacs, drogues d’abús i alcohol etílic. Les principals àrees d’estudi són la salut mental, l’epilèpsia, les infeccions hospitalàries greus o les intoxicacions, entre d’altres. Els resultats permeten predir efectes tòxics, confirmar diagnòstics i evitar efectes adversos.

En el laboratori de proves especials també hi ha l’àrea d’hormones; l’àrea de cribratge prenatal, que ha elaborat un protocol de detecció d’anomalies cromosòmiques en els fetus de dones embarassades; l’àrea de marcadors tumorals, per tal d’assegurar un diagnòstic precoç de processos oncològics i un seguiment personalitzat del tractament; l’àrea per a l’estudi de biomarcadors de deteriorament cognitiu; l’àrea de gastroenterologia; l’àrea d’estudi d’errors del metabolisme per a l’estudi de malalties rares, i l’àrea del cribratge neonatal (prova del taló), la detecció de la qual durant les primeres hores de vida disminueix possibles seqüeles. Precisament, a aquesta àrea s’està implementant tecnologia puntera i recursos per ampliar la cartera de serveis i convertir les Illes Balears en una de les comunitats autònomes que més malalties analitza.

A més a més, hi ha l’àrea del CORE, l’altra gran àrea del laboratori de Son Espases, on es processen les mostres amb una màxima automatització i utilització d’eines digitals que milloren la capacitat operativa. Aquest sistema d’automatització, de referència autonòmica, integra els processos de preanalítica, analítica i postanalítica; millora la traçabilitat; assegura la qualitat del procés, i permet, així, implementar estratègies d’optimització en el procés analític. Aquest sistema proporciona un temps de resposta de menys de 60 minuts per al 90% de les analítiques urgents, 90 minuts per a pacients de tractaments oncològics, 120 minuts per a la unitat de fecundació in vitro, 4 hores per a pacients hospitalitzats i 24 hores per a pacients d’atenció primària, amb els consegüents beneficis per als pacients. A més, permet reduir el volum de sang que es necessita i, en conseqüència, els tubs que se n’extreuen als pacients.

Aquesta àrea del CORE esdevé un referent nacional i internacional que rep visites de professionals d’hospitals de referència com el Vall d’Hebron de Barcelona, el Ramón y Cajal de Madrid i el Dr. Peset de València, entre d’altres, a banda d’hospitals del Canadà, Bèlgica, Itàlia o Portugal.

En definitiva, el laboratori de Son Espases compta amb un alt grau d’automatització i amb la darrera tecnologia de què es disposa, cosa que el converteixen en el de referència de les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut. 29/07/2024]

[Foto: CAIB / CC BY NC SA]