Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Institucions sanitàries

Salut farà una recaptació extraordinària dels contactes relacionats amb el brot d'hepatitis A de Santa Eulària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El brot suma tres nous casos i arriba als 19 afectats, dotze adults i set infants. Només s'han immunitzat el 48,8% dels adults convidats i el 56,2% dels menors.

Salut Pública farà una recaptació extraordinària dels contactes estrets relacionats amb el brot d'hepatitis A de Santa Eulària ―i que no es van immunitzar a la primera invitació― per tal d'incrementar el percentatge de vacunats. Salut Pública recorda que la vacunació dels contactes és essencial per frenar una expansió vírica que ha sumat tres nous casos aquesta última setmana: dos adults i un infant. En aquests moments són 19 persones afectades, dotze adults i set infants.

La vacunació dels contactes estrets del brot es va iniciar el 25 de setembre, va continuar el 10 d'octubre i va finalitzar dijous de la setmana passada, 17 d'octubre. Es van convidar 606 persones, 348 adults i 258 infants, dels quals finalment se'n van vacunar 315: 170 adults, el 48,8% del total, i 145 menors, el 56,2% dels cridats a immunitzar-se.

Inicialment es va indicar la vacunació de més de 400 persones, entre les quals hi havia alumnes dels centres educatius afectats, els seus familiars convivents i del professorat de les escoles, en cas que no estigués immunitzat amb anterioritat. Tot i això, les investigacions epidemiològiques posteriors han afegit fins a dos-cents contactes estrets més que també haurien de vacunar-se.

Amb l'objectiu de tallar la transmissió, ja que no es descarta que, a causa de l'elevat període d'incubació del virus, es puguin presentar més casos, Salut Pública ha decidit fer una recaptació extraordinària dels contactes estrets encara no vacunats.

Inici del brot

Les primeres investigacions sobre el brot van apuntar a una relació epidemiològica maternofilial en alguns dels casos i a una possible transmissió per contacte estret entre els menors afectats, ja que tots assistien o tindrien vincles amb tres centres educatius de la localitat eivissenca de Santa Eulària. Aquestes relacions epidemiològiques són comunes en tots els casos detectats fins ara, tant en menors com en adults.

Després de les primeres notificacions, la Direcció General de Salut Pública va contactar amb els centres educatius perquè adoptessin les mesures pertinents per evitar la possibilitat de nous contagis, especialment entre les persones més vulnerables davant l'hepatitis A.

Entre altres mesures, Salut Pública va instar els centres educatius a extremar les mesures higièniques, especialment als banys i els menjadors. També va emplaçar els serveis de prevenció laboral de les escoles perquè realitzessin valoracions individuals dels treballadors relacionats amb els casos.

Així mateix, es va remetre una alerta epidemiològica a tots els centres sanitaris d'Eivissa, tant públics com privats, perquè estiguessin alerta i notifiquessin amb urgència qualsevol nou diagnòstic. Aquesta alerta també es va traslladar als laboratoris de l’illa perquè notifiquin amb celeritat qualsevol cas que hagin diagnosticat des de principis d’any i a partir d’aquestes dates.

Hepatitis A

L'hepatitis A és una malaltia aguda del fetge, causada per un virus RNA i generalment autolimitada, que deixa immunitzat de per vida. Afecta amb més gravetat persones adultes o amb factors de risc, mentre que en els infants menors de 6 anys la infecció sol ser asimptomàtica i només en un 10% apareix icterícia. En infants més grans i adults, la infecció sol anar acompanyada d'icterícia en més del 70% dels casos. De vegades, els infants poden presentar quadres atípics com ara diarrea, tos, artràlgies, etcètera.

La transmissió es produeix de persona a persona per via fecal-oral. El període d'incubació és de 15 a 50 dies, amb una mitjana de 28 dies. El període de màxima transmissibilitat es produeix durant les dues setmanes prèvies a la icterícia.

[Font: Conselleria de Salut. 24/10/2024]

[Foto: Nick Youngson / HepatitisCC BY-SA 3.0]