Segons les darreres dades de l'OMS, més del 4% de les malalties oncològiques a Espanya són atribuïbles al consum d'alcohol.
L'associació entre el consum d'alcohol i el càncer és un dels efectes més desconeguts, però alhora un dels més preocupants per a la salut pública. Tot i que sovint passa desapercebuda, l'alcohol és un factor de risc important en el desenvolupament de diversos tipus de càncer.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre aquesta problemàtica, assenyalant que el consum d'alcohol contribueix a l'aparició de més de 200 malalties, incloent-hi diversos tipus de càncer. De fet, s'estima que un percentatge significatiu dels casos de càncer a escala mundial estan relacionats amb el consum d'alcohol.
És important destacar que no existeix cap nivell segur de consum d'alcohol en relació amb el risc de càncer. Qualsevol tipus de beguda alcohòlica, ja sigui cervesa, vi o licor, augmenta les probabilitats de desenvolupar aquesta malaltia.
Tipus de càncer atribuïbles a l'alcohol
Segons dades de l'OMS, la regió europea té el nivell més alt de consum d'alcohol del món. Set dels deu primers països amb més consum d'alcohol són a la UE, on aproximadament 240.000 persones van morir a causa de l'alcohol el 2019, i 3 de cada 10 morts atribuïbles a l'alcohol es van deure al càncer.
L'any 2023, la Regió Europea de l'OMS i l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) van publicar un informe destacat titulat «Alcohol i càncer a la Unió Europea. Una crida a l'acció». Aquest document revela que, el 2020, el 4,2% dels nous casos de càncer a la UE (equivalent a 111.300 persones) van ser causats pel consum d'alcohol.
L'informe també subratlla que els tipus de càncer més comuns relacionats amb l'alcohol varien entre homes i dones. El 2018, l'alcohol va causar aproximadament 45.500 casos de càncer de mama en dones (amb 12.100 morts) i 59.200 casos de càncer colorrectal en homes (amb 28.200 morts) a la regió europea.
Qualsevol beguda alcohòlica
Tant les begudes alcohòliques en general, com l'etanol i l'acetaldehid que es produeix al metabolitzar-les, han estat classificats com a cancerígens per als éssers humans (Grup 1, igual que el fum del tabac o la radiació solar) per l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC).
Això significa que existeix un risc clar de desenvolupar càncer de la cavitat oral, faringe, laringe, esòfag, còlon-recte, mama i fetge, i que aquest risc augmenta a mesura que es consumeix més alcohol. És important destacar que no existeix cap nivell de consum segur, ja que qualsevol quantitat d'alcohol pot ser perjudicial.
Recordem que tots els tipus de begudes alcohòliques (cervesa, vi i licors) contenen etanol, i per tant, totes poden causar càncer.
Importància de reduir el consum d'alcohol
L'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) ha publicat enguany diversos documents que ressalten els beneficis de reduir el consum d'alcohol per prevenir el càncer. En aquests, es destaca que el consum combinat d'alcohol i tabac multiplica fins a 30 vegades el risc de desenvolupar certs tumors, com els de boca, gola, esòfag i laringe.
El Pla Europeu Contra el Càncer, presentat per la Comissió Europea el 2021, té entre els seus objectius reduir el consum d'alcohol en un 10% per al 2025, prioritzant la revisió dels impostos i l’etiquetatge amb advertiments sanitaris a les begudes alcohòliques. La prevenció és clau, ja que l'alcohol és un factor de risc modificable, que influeix en un 40% dels casos de càncer a la Unió Europea que són prevenibles.
L'OMS ha llançat recentment una campanya, amb especial èmfasi en l'associació entre el càncer i el consum d'alcohol, amb el lema #RedefineAlcohol.
Enllaços d'interès
Més informació en aquest enllaç: «Redefinir el alcohol para una Europa más sana, segura y feliz»
[Font: Ministeri de Sanitat. 15/11/2024]
[Foto: Kjersti Magnussen / Drink / CC BY 2.0]