Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’Hospital d’Inca, primer centre de les Illes Balears a implantar el dispositiu d’accés vascular PICC-port

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es tracta d’un catèter que s’insereix al braç pacients oncohematològics en tractament amb quimioteràpia, l’objectiu del qual és l’esgotament vascular zero​.

L’Hospital Comarcal d’Inca s’ha convertit en el primer centre de les Illes Balears a inserir el dispositiu PICC-port a pacients oncohematològics. Es tracta d’un catèter vascular híbrid que disposa d’una càmera o reservori i que s’insereix en una vena perifèrica de la part mitjana del braç sota la pell, al teixit subcutani.

El PICC-port té la mateixa finalitat que el reservori toràcic (conegut com a port-a-cath), que és el dispositiu que s'implanta des de fa anys en pacients oncològics en tractament amb quimioteràpia, però disposa d’una sèrie d’avantatges:

  • És un dispositiu vascular menys invasiu i amb menys riscos durant la inserció
  • No cal radiologia intervencionista inserir-lo, cosa que implica que el pacient rep menys radiació 
  • És més còmode per al pacient, de manera que augmenta la seva qualitat de vida.

Tanmateix, potser l’avantatge més important és que la inserció del PICC-port la porten a terme infermeres expertes en accés vascular entrenades en l’ús de l’ecògraf. Per inserir-lo no cal disposar d’una sala d’operacions o sala de radiologia intervencionista, com passa quan s’implanta un port-a-cath. Això suposa un gran benefici per al pacient, perquè permet una agilitat més gran entre la detecció de la necessitat d’implantar un reservori subcutani i la inserció. D’aquesta manera s’alleugen o s’eviten possibles llistes d’espera.

Des del 21 de novembre passat s’han implantat tres PICC-port a l’Hospital Comarcal d’Inca a tres dones amb càncer de mama. L’equip d’infermers d’infusió i accessos vasculars, format per Juan Manuel García i Vanesa Gómez, ha estat l’encarregat d’implantar-los, amb molt bona acceptació i gran nivell de satisfacció de les pacients.

L’objectiu principal d’aquesta nova tècnica és l’esgotament vascular zero; és a dir, oferir al pacient que necessiti l’administració d’un tractament de quimioteràpia amb característiques altament irritants o vesicants en règim ambulatori la possibilitat d’implantar un reservori subcutani abans que iniciï el tractament i contribuir així a preservar el seu capital venós perifèric.

[Font: Conselleria de Salut. 30/12/2024]

[Foto: CAIB / CC BY NC SA]