Es tracta d’un catèter que s’insereix al braç pacients oncohematològics en tractament amb quimioteràpia, l’objectiu del qual és l’esgotament vascular zero.
L’Hospital Comarcal d’Inca s’ha convertit en el primer centre de les Illes Balears a inserir el dispositiu PICC-port a pacients oncohematològics. Es tracta d’un catèter vascular híbrid que disposa d’una càmera o reservori i que s’insereix en una vena perifèrica de la part mitjana del braç sota la pell, al teixit subcutani.
El PICC-port té la mateixa finalitat que el reservori toràcic (conegut com a port-a-cath), que és el dispositiu que s'implanta des de fa anys en pacients oncològics en tractament amb quimioteràpia, però disposa d’una sèrie d’avantatges:
- És un dispositiu vascular menys invasiu i amb menys riscos durant la inserció
- No cal radiologia intervencionista inserir-lo, cosa que implica que el pacient rep menys radiació
- És més còmode per al pacient, de manera que augmenta la seva qualitat de vida.
Tanmateix, potser l’avantatge més important és que la inserció del PICC-port la porten a terme infermeres expertes en accés vascular entrenades en l’ús de l’ecògraf. Per inserir-lo no cal disposar d’una sala d’operacions o sala de radiologia intervencionista, com passa quan s’implanta un port-a-cath. Això suposa un gran benefici per al pacient, perquè permet una agilitat més gran entre la detecció de la necessitat d’implantar un reservori subcutani i la inserció. D’aquesta manera s’alleugen o s’eviten possibles llistes d’espera.
Des del 21 de novembre passat s’han implantat tres PICC-port a l’Hospital Comarcal d’Inca a tres dones amb càncer de mama. L’equip d’infermers d’infusió i accessos vasculars, format per Juan Manuel García i Vanesa Gómez, ha estat l’encarregat d’implantar-los, amb molt bona acceptació i gran nivell de satisfacció de les pacients.
L’objectiu principal d’aquesta nova tècnica és l’esgotament vascular zero; és a dir, oferir al pacient que necessiti l’administració d’un tractament de quimioteràpia amb característiques altament irritants o vesicants en règim ambulatori la possibilitat d’implantar un reservori subcutani abans que iniciï el tractament i contribuir així a preservar el seu capital venós perifèric.
[Font: Conselleria de Salut. 30/12/2024]
[Foto: CAIB / CC BY NC SA]