Ha adquirit un micromanipulador nou, un tanc de criopreservació més modern i segur, i un làser per a biòpsies embrionàries i eclosió assistida. També ha posat en marxa el sistema Witness per identificar pacients i mostres de manera inequívoca.
La Unitat de Reproducció Assistida de l’Hospital Universitari Son Espases renova i modernitza l’equipament per millorar la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients. A mitjan mes de juny es va instal·lar un micromanipulador nou al laboratori, molt més modern que l’anterior. Es tracta d’un aparell que fixa l’ovòcit mentre es duen a terme tècniques diferents, com per exemple la inseminació per microinjecció.
També ha adquirit un tanc de criopreservació amb sistema de seguretat d’ompliment i control de temperatura constantment monitorat que ofereix més seguretat als pacients, i un làser per a biòpsies embrionàries i eclosió assistida per donar una cobertura completa a la prestació del diagnòstic genètic preimplantacional. D’aquesta manera, gairebé tots els procediments es poden dur a terme al laboratori de reproducció, cosa que facilita la gestió dels casos perquè no es depèn de laboratoris externs.
Una altra de les grans novetats del laboratori és l’adquisició d’un equip d’identificació nou anomenat sistema Witness, que permet identificar de manera automàtica i inequívoca els membres, els gàmetes (espermatozoides i òvuls) i els embrions de cada parella. Aquest sistema funciona per etiquetes de radiofreqüència. Les persones usuàries de la Unitat tenen una targeta amb un identificador. Quan lliuren les mostres de semen s'identifiquen amb un xip, així com els ovòcits i els embrions. Aquest sistema és més segur i evita errors d’identificació de mostres. És una tecnologia molt innovadora de la qual disposen pocs laboratoris públics de reproducció d’Espanya i és única a Mallorca. A més, garanteix la traçabilitat de pacients i mostres durant tot el procés.
En tots els procediments que es duen a terme a la Unitat de Reproducció de Son Espases i que afecten directament la qualitat assistencial i els pacients, es du a terme una revisió de resultats periòdica a fi de comprovar si hi ha desviacions dels estàndards de qualitat establerts per les societats científiques rellevants de l’àrea de reproducció (ASEBIR, SEF i ESHRE). Aquestes societats són les que estableixen els rangs òptims, acceptables i de millora en els diversos procediments. La Unitat de Reproducció de Son Espases està en el rang òptim en la majoria dels procediments, i en rangs acceptables en pocs paràmetres.
[Font: Conselleria de Salut. 30/07/2024]
[Foto: CAIB / CC BY NC SA]