L'informe respon als compromisos adquirits en la Declaració de Saragossa per impulsar una política de recursos humans coordinada en l'àmbit nacional en aquest àmbit.
El Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Salut de les comunitats autònomes han presentat el primer informe exhaustiu sobre els professionals dedicats a la salut pública a Espanya. Aquest estudi, que recull dades de finals de 2022, respon als compromisos adquirits en la Declaració de Saragossa, un acord clau per impulsar una política de recursos humans coordinada en l'àmbit nacional en aquest àmbit.
L'informe mostra l'existència d'una plantilla de 8.583 professionals distribuïts en diverses àrees crucials per a la salut pública: vigilància epidemiològica, prevenció de malalties, promoció i educació per a la salut, seguretat alimentària, salut ambiental, salut laboral, laboratoris de salut pública i medicina preventiva a hospitals, entre altres funcions.
Dades destacades de l'informe:
- Alta taxa d'ocupació
El 95,2% de les places estan cobertes, encara que amb variacions entre les comunitats autònomes.
- Distribució per àrees
El 49% de les places es destinen a seguretat alimentària, el 14% a salut ambiental, el 8% a vigilància epidemiològica, el 6% a medicina preventiva en hospitals, el 5% a prevenció de malalties i el 4% a promoció i educació per a la salut. La resta està dedicada a altres funcions.
- Efecte d'economia d'escala
S'observa que, a excepció de la medicina preventiva, en la resta de les àrees es produeix un efecte d'economia d'escala. Això significa que la ràtio de professionals per 100.000 habitants disminueix a mesura que augmenta el cens o la grandària de les comunitats autònomes. Aquesta conclusió impossibilita l'establiment d'una ràtio comuna per a totes les comunitats, fent necessària una ràtio específica per cada una, ajustada al seu cens o superfície. L'informe proporciona aquestes ràtios ajustades per facilitar la comparació entre comunitats.
- Influència del territori
L'informe també destaca la influència del territori en àrees determinades. Si bé el cens influeix significativament en la ràtio de professionals dedicats a l'atenció a la comunitat (vigilància epidemiològica, prevenció i promoció de la salut, etc.), la superfície de la comunitat autònoma té un impacte més elevat en seguretat alimentària i salut ambiental, a causa de les funcions d'inspecció i control oficial que aquests professionals fan sobre el territori.
Aquest informe representa un punt de partida fonamental perquè els gestors sanitaris puguin extreure conclusions i millorar la dimensió de les plantilles de professionals de salut pública. És cert que no analitza les diferències entre comunitats per càrregues de feina, tasques assignades o recursos de suport, sí que proporciona una base sòlida per a la presa de decisions.
El grup de treball encarregat de l'elaboració de l'informe continuarà fent feina per actualitzar periòdicament aquestes dades, garantint així un monitoratge constant dels recursos humans en l'àmbit de la salut pública.
Consulta aquí l'Informe de 2022 sobre professionals de salut pública de les comunitats autònomes.
[Font: Ministeri de Sanitat. 19/12/2024]
[Foto: Fisioterapeutes d'Atenció Primària de Mallorca, via X]