Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

Salut recorda la importància de demanar ajuda davant els primers símptomes de depressió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat dia 13 de gener es va commemorar el Dia Mundial de Lluita contra la Depressió.

La Direcció General de Salut Mental recorda que la depressió no és una debilitat, sinó una malaltia tractable de la qual encara avui cal trencar prejudicis i estigmes. El 13 de gener es commemora el Dia Mundial de Lluita contra la Depressió, una de les principals malalties mentals i causa de discapacitat global que afecta més de 300 milions de persones en tot el món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els problemes de salut mental més freqüents registrats a les històries clíniques d’atenció primària, segons l’Informe Anual del Sistema Nacional de Salut, són els trastorns d’ansietat (106,5 casos per cada 1.000 habitants), seguits dels trastorns del son (81,6) i els trastorns depressius (47,8 per cada 1.000 habitants, respectivament), amb una tendència creixent.

Entre un 8% i un 15% de les persones patirà depressió al llarg de la seva vida, segons la Societat Espanyola de Psiquiatria.

Aquest dia és una oportunitat per a reflexionar, visibilitzar i oferir suport a totes aquelles persones afectades per aquesta condició, a més de promoure l'accés als recursos de salut mental a totes les que així ho requereixen. Per això, des de la Direcció General de Salut Mental es recorda i s’incideix en la necessitat de demanar ajuda professional, no subestimar la malaltia i sol·licitar atenció sanitària davant els principals símptomes de la depressió, com són la pèrdua d’energia, fatiga, canvis en l’apetit, en el son, ansietat, aïllament, disminució de la concentració, irritabilitat, sentiment d’inutilitat, culpabilitat, desesperança, pèrdua d’interès en activitats de les quals abans es gaudia i pensaments d'autolesió i suïcidi.

La depressió no fa distinció per edat, gènere, situació social o geogràfica. A les Illes Balears, igual que en moltes altres regions, la malaltia mental està en ascens i el seu impacte no només es veu reflectit en el benestar de l'individu, sinó també en la seva qualitat i projecte de vida.

És conegut que, en els darrers anys, a les illes Balears hi ha hagut un augment dels casos de depressió, especialment entre la població jove i els col·lectius més vulnerables. Les estadístiques també assenyalen un repunt en la població major. Aquest grup tot sovint també té la dificultat afegida d'enfrontar-se a l'aïllament social i a la solitud.

Les autoritats sanitàries de les Illes Balears han implementat diversos programes per a atendre i prevenir trastorns mentals, però la situació actual i els múltiples factors precipitants d'aquesta situació requereixen un enfocament integral que involucri tota la comunitat. És imperatiu continuar fent feina per millorar l'accessibilitat als recursos de salut mental i establir sinergies amb els diferents estaments, institucions i entitats per tal de fomentar un abordatge més integral i holístic d'aquesta xacra social. Necessitem que les campanyes de conscienciació derroquin l'estigma per raons de salut mental.

El Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió és una oportunitat per a recordar que la depressió no és una debilitat, sinó una malaltia tractable. És fonamental que tots, des dels professionals de la salut fins a la societat en general, treballem units per a oferir suport, comprensió i recursos a qui els necessiti.

Aquest també és un dia per a recordar que, en moments d'incertesa i estrès, la prevenció és clau. Fomentar la salut emocional a través de programes educatius i reforçar les xarxes de suport i l'accés als tractaments psicològics i psiquiàtrics pot marcar una diferència significativa en la vida de moltes persones.

[Font: Conselleria de Salut. 13/01/2025]

[Foto: Rebeca Jiménez / Migraña / CC BY-NC-ND 2.0]