Amb la incorporació de la doctora Claudia Flores es preveuen millores, com ara crear la Unitat de Diàlisi Peritoneal.
L’Hospital Mateu Orfila ha ampliat la plantilla del Servei de Nefrologia, que passa de tenir tres metges especialistes a tenir-ne quatre, amb la finalitat de millorar l’atenció dels pacients de Menorca que requereixen diagnòstic, tractament i seguiment de les malalties del ronyó i els tractaments substitutius de la funció renal.
Amb la contractació d’aquest quart especialista, l’equip queda format pel doctor Luis Fernando Domínguez, cap del Servei, els doctors Sergio Ibáñez i David Meza i la doctora Claudia Flores, que s’hi va incorporar el 2 de gener.
La doctora Flores és llicenciada en Medicina per la Universidad Mayor Real y Pontificia San Francisco Xavier de Chuquisaca, a Bolívia. Es va especialitzar en Nefrologia l’any 2018 a l’Hospital Vall d’Hebrón, de Barcelona, i va completar una beca de recerca en Nefrologia Clínica als centres St. Michael’s Hospital i Sunnybrook Hospital de Toronto, Canadà. Arriba a Menorca després de quatre anys fent feina a diferents hospitals de Catalunya.
La presentació de l’ampliació de l’equip del Servei de Nefrologia va tenir lloc el passat dia 14 de gener, en una convocatòria amb els mitjans que va comptar amb la presència del gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, el doctor Bernardo Pax; la directora mèdica, la doctora Eva Egea; el cap, els metges adjunts i el supervisor d’infermeria del Servei, a més de la presidenta d’ALCER, Loli Ametller, i diferents membres de la Junta Directiva d’aquesta associació.
Comptar amb quatre especialistes permetrà millorar l’atenció dels pacients i ampliar serveis. D’entrada, les consultes externes de Nefrologia es podran mantenir obertes al llarg de tot l’any, atesa la possibilitat de cobrir els torns de vacances dels especialistes. En aquest sentit, cal recordar que el fet de tenir en funcionament unitats d’hemodiàlisi a l’Hospital Mateu Orfila i al Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella) obliga a tenir un metge a cada unitat durant les sessions amb els pacients.
Creació de la Unitat de Diàlisi Peritoneal
També es preveu crear enguany la Unitat de Diàlisi Peritoneal a fi d’atendre una millora llargament reclamada per l’associació de malalts renals de Menorca.
La diàlisi peritoneal és, juntament amb l’hemodiàlisi i el trasplantament renal, un tractament substitutiu de la funció renal. Consisteix a eliminar l’excés de toxines i de líquids de l’organisme a través del peritoneu, la membrana natural que recobreix els òrgans de la cavitat abdominal. Per a aquest tipus de tractament es requereix la col·laboració del Servei de Cirurgia, perquè cal implantar prèviament un catèter a l’abdomen del pacient per infondre el líquid de la diàlisi dins la cavitat peritoneal i drenar-lo posteriorment.
Abans d’oferir aquesta opció de tractament als pacients amb malaltia renal crònica avançada, és necessari dur a terme un procés de formació del personal d’infermeria del Servei i adquirir el material necessari per a aquest tipus de teràpia, que suposa molts de beneficis perquè la podrà aplicar cada pacient a ca seva després de completar l’aprenentatge de la tècnica, impartit pel personal d’infermeria del Servei.
Suport psicològic
El Servei de Nefrologia atén actualment 28 pacients amb malaltia renal crònica avançada, però cada any es diagnostiquen a Menorca dues o tres persones que requereixen algun tractament substitutiu de les funcions del ronyó. Amb l’objectiu d’oferir el suport emocional que puguin necessitar aquestes persones, l’Àrea de Salut de Menorca ha establert un protocol per donar prioritat a les derivacions d’aquest perfil de pacient a les consultes del Servei de Psicologia.
Activitat del Servei de Nefrologia
Durant l’exercici de 2024, el Servei de Nefrologia va atendre un total de 2.085 consultes, de les quals 199 consultes corresponen a primeres visites i 1.886 a consultes successives. També es van fer 54 consultes telefòniques de seguiment.
Pel que fa als tractaments d’hemodiàlisi, l’any 2024 es van atendre una mitjana de 35 pacients cada mes: 21 a l’Hospital Mateu Orfila i 14 al Centre de Salut Canal Salat, inclosos els 45 pacients atesos durant les vacances que van passar a l’illa. Als dos centres es van fer un total de 4.083 sessions (un 13,2% més que l’any anterior), 2.407 de les quals corresponen a l’Hospital i 1.676 al Centre de Salut.
Actualment, es fan sessions d’hemodiàlisi del dilluns al dissabte a l’Hospital Mateu Orfila i el dilluns, el dimecres i el divendres al Centre de Salut Canal Salat.
Hemodiàlisi a l’UCI
Una de les novetats que va posar en marxa el Servei de Nefrologia l’any passat és la possibilitat de fer sessions d’hemodiàlisi a l’UCI de l’Hospital a pacients amb poca estabilitat hemodinàmica que presenten disminució o pèrdua brusca de la funció renal. Per poder aplicar aquest tractament es desplaça una infermera, una planta d’aigües portàtil i un monitor d’hemodiàlisi fins al box de l’UCI, que es va adequar amb aquesta finalitat.
[Font: Àrea de Salut de Menorca. 14/01/2025]
[Foto: CAIB / CC BY NC SA]